België vraagt groene stimulans in Maastrichtnormen
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vraagt voor groene investeringen een uitzondering op de begrotingsnorm van 3 procent. Foto:  BELGA

In het Europese debat over de herziening van de begrotings­regels zal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) namens België pleiten voor een stimulans voor groene investeringen. Dat schrijft De Tijd woensdag.

Het idee van PS-staatssecretaris Thomas Dermine om voor de financiering van de klimaattransitie de komende tien jaar extra Europese schulden aan te gaan, neemt de Vivaldi-coalitie niet over, omdat ze dat onhaalbaar vindt.

Het debat over de Maastrichtnormen is opgelaaid in de corona­crisis, omdat veel landen de schuldnorm van 60 procent van het bbp niet meer halen en de begrotings­norm van 3 procent een rem zet op productieve overheidsinvesteringen. Het debat verloopt langs de klassieke breuklijnen: de zuiderse landen willen de normen aanpassen, de noordelijke landen willen de euro beschermen.

In de federale regering is nu beslist een middenpositie in te nemen. België houdt vast aan de begrotingsnormen, maar vraagt voor groene investeringen een uitzondering op de norm van 3 procent. Volgens Van Peteghem is de bijsturing nodig om de middenklasse aan boord te houden. Die is belangrijk in de klimaattransitie. Zonder soepelheid dreigen pijnlijke begrotingsrondes, met besparingen of extra belastingen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig