Commissie keurt activering pandemiewet goed
  Foto:  ISOPIX

In de Commissie Binnenlandse zaken is de activering van de pandemiewet goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

De oppositie zette gisteren de coronamaatregelen op de helling door een tweede lezing te vragen van de activering van de pandemiewet. De pandemiewet zelf is al een tijd geleden gestemd en van kracht, maar om ze te activeren moet de epidemiologische noodsituatie uitgeroepen worden. Dat gebeurt door de regering via een Koninklijk Besluit dat binnen de vijftien dagen moet bekrachtigd worden. Dat is zaterdag. Die bekrachtiging werd gisteren besproken in de commissie Binnenlandse Zaken met de bedoeling om ze dan woensdag in de plenaire vergadering te stemmen.

Maar de oppositie stak stokken in de wielen door een ‘tweede lezing’ te vragen. Dat betekent dat het onderwerp ten vroegste binnen vijf dagen opnieuw aan bod zou komen. Zaterdag zou dus niet gehaald worden. Maar de juridische diensten van de Kamer hebben nu geadviseerd dat in dit geval een ‘tweede lezing’ niet toegestaan is. Zo wordt de kans groter dat de activering van de pandemiewet morgen toch plenair kan bekrachtigd worden.. ‘Wij zijn het helemaal niet eens met deze lezing’, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. ‘Het reglement is loepzuiver. Een reglement dient net om een meerderheid in toom te houden. Maar als men nu gaat stemmen over de toepassing van het reglement, is het einde zoek. Afwachten hoe het straks loopt.’

Maar de kritiek van de Roover viel op een koude steen. Met het advies van de Juridisch Dienst in de hand zette de meerderheid zonet in de commissie Binnenlandse Zaken toch door en keurde de goedkeuring van de pandemiewet goed. Daardoor kan woensdag in de plenaire vergadering de definitieve stemming plaatsvinden. De pandemiewet blijft dan actief tot eind januari en vormt zo meteen de wettelijke basis voor mogelijke nieuwe coronamaatregelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig