Mediamarkt stuurt klanten weg na IT-aanval
Alle Europese vestigingen van het Duitse concern werden vandaag getroffen door een cyberaanval.  Foto:  BELGA

Alle vestigingen van het Duitse concern Mediamarkt werden vandaag getroffen door een cyberaanval.

‘Mediamarkt, de winkel die nooit gesloten is.’ In zijn filiaal in de Brusselse Nieuwstraat mag de elektronicaketen dan wel uitpakken met de reclameslogan voor zijn webshop, de klanten die zich er vanmiddag aanmeldden, merkten dat heel veel afdelingen van de winkel toch gesloten waren.

Een man die een muziekinstallatie wilde inruilen, een andere klant die de batterij van zijn smartphone wilde laten vervangen: allen kregen ze van medewerkers te horen ‘later deze week’ nog eens terug te keren. ‘We zijn het slachtoffer van een cyberaanval. Veel weten we er nog niet van, we wachten op instructies van hogerhand’, klonk de uitleg aan de infobalie. ‘Hopelijk kunnen we iedereen snel weer helpen.’

Kabels losmaken

Alle Europese vestigingen van het Duitse concern – en dat zijn er meer dan duizend, verspreid over veertien landen – werden vandaag getroffen door een cyberaanval. Het nieuws werd gemeld door het Nederlandse RTL Nieuws, dat zei zich te baseren op interne e-mails die het had kunnen inkijken. Daarin zou staan dat de computers in de winkels niet meer gebruikt mochten worden. Ook zou zijn gevraagd om de internetkabels uit kassa’s te halen en systemen niet opnieuw op te starten. Nog volgens RTL Nieuws gaat het om een aanval met ransomware, waarbij iemands pc wordt geblokkeerd voor losgeld. ‘Alles is versleuteld’, zegt een bron bij de winkelketen tegen het Nederlandse medium.

Dat het effectief om ransomware gaat, kan Janick De Saedeleer, woordvoerder van Mediamarkt België, tegenover De Standaard niet bevestigen. ‘We proberen alle klanten zo goed als mogelijk te helpen. Intussen onderzoeken we de zaak’, zegt ze.

Zoveelste slachtoffer

In de praktijk bleek Mediamarkt vanmiddag veel klanten helemaal niet te kunnen helpen. In de winkels kunnen alleen de producten aangekocht worden die op de winkelrekken uitgestald staan. Daarvoor betalen kan enkel cash of met bankkaart, niet met cadeaubonnen. Online gereserveerde producten kunnen niet opgehaald worden, iets omruilen of laten repareren is onmogelijk. Wie er toch in slaagt iets te kopen, krijgt de daaraan gekoppelde spaarpunten op dit moment niet op zijn klantenkaart (Mediamarkt Club) gestort. Klanten krijgen het advies de kassatickets bij te houden, zodat die spaarpunten later op de klantenkaarten kunnen worden overgemaakt.

Gaat het effectief om ransomware, dan is Mediamarkt slechts het zoveelste slachtoffer in de rij. Eind juli trof een cybergijzeling 65 bedrijven tegelijk. En eind september leidde een gelijkaardige cyberaanval tot voorraadproblemen bij de meeste Vlaamse boekhandels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig