‘Maandag zal een symbolische actie zijn, maar er volgt meer’
Stiptheidsacties van de federale politie leidden afgelopen oktober tot lange rijen op luchthaven Zaventem.  Foto:  BELGA

De politie gaat tussen 15 november en 31 januari opnieuw staken. Dat hebben de verschillende politiebonden maandagmiddag gezamenlijk aangekondigd.

Volgens Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie, is de stakingsaanzegging gedaan voor alle 185 Belgische politiezones. Zowel de federale als lokale politie kan en zal deelnemen aan de actie. Joery Dehaes van ACV Politie laat weten dat er tussen 15 november en 31 januari elke dag acties gepland zijn. ‘Maandag zal er een symbolische actie zijn, daarna staan er onder meer stiptheidsacties, boetevrije periodes en wegblokkades op de agenda, door het hele land’, zegt Dehaes dinsdag in De ochtend op Radio 1.

Reden voor de staking is het uitblijven van een loonsverhoging voor politieagenten, die volgens de bonden al in 2001 beloofd werd, maar nog steeds niet is doorgevoerd.

De afgelopen maanden waren de politiebonden in overleg met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar sinds het laatste begrotingsconclaaf zitten de gesprekken helemaal vast. ‘In juni kregen we van het ministerie te horen: wacht maar op de begroting. Maar in de nieuwe begrotingsplannen was helemaal geen sprake meer van meer loon voor de politie’, legt de Dehaes uit.

Zaventem

Eind oktober hield de Federale Politie nog een stiptheidsactie op de luchthaven van Zaventem. Door de actie ontstonden lange rijen op de luchthaven en miste een honderdtal reizigers hun vlucht. ‘Op die actie is geen reactie gekomen van het ministerie’ weet Dehaes.

Een woordvoerder van de Federale Politie verwijst voor een reactie door naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat via een woordvoerder laat weten er ‘alles’ aan te doen om ‘de aantrekkelijkheid en slagkracht van de politie te versterken’. In de federale begroting is volgens het ministerie in een investering in de politie voorzien die gelijk staat aan ‘een van de grootste budgetverhogingen sinds de politiehervorming in 2001’.

De woordvoerder benadrukt dat de onderhandelingen met de vakbonden wat minister Verlinden betreft nog niet beëindigd zijn. ‘Ik wil evenwel geen beloftes maken die ik niet kan waarmaken of waarmee we de lokale besturen eenzijdig een factuur opleggen’ klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in