‘Pluto moet weer een planeet worden’
Pluto verloor in 2016 zijn status als planeet.  Foto:  REUTERS

‘Pluto moet weer een planeet worden, samen met zo’n honderd andere hemellichamen en manen die in onze melkweg meedraaien.’ Dat zeggen althans verschillende wetenschappers die ijveren voor een nieuwe definitie van het woord ‘planeet’.

In 2006 gebeurde het ondenkbare. Pluto werd op een congres van de Internationale Astronomische Unie gedegradeerd van planeet naar dwergplaneet. ‘In 2006 werd gesteld: een planeet moet rond zijn, moet rond de zon draaien en moet alleen in zijn baan draaien’, legt sterrenkundige Koen Geukens uit. En aan dat laatste criterium voldeed Pluto niet.

‘Pluto was zo’n zeventig jaar wel alleen, maar dankzij nieuwe technologieën konden we zien dat er nog heel wat rond Pluto beweegt. Sommige objecten zelfs groter dan Pluto zelf’, aldus Geukens.

Toch is er een rist wetenschappers die zich ook vijftien jaar later niet bij die beslissing kunnen neerleggen. Onderzoeker Philip T. Metzger bracht met enkele collega’s nu een paper uit met een nieuwe definitie voor ‘planeet’. Daarin wordt gekeken naar de geofysische kenmerken van het object. Kort gezegd: alle hemellichamen met een diameter groter dan 500 kilometer zouden voortaan als planeet door het leven gaan.

Dat zou niet alleen van Pluto een planeet maken, ook onze eigen maan en zo’n honderd andere hemellichamen zouden dan de status van ‘planeet’ krijgen. Of andere wetenschappers deze definitie willen aanvaarden is nog niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig