De Australische autoriteiten hebben de 36-jarige man die eerder werd opgepakt voor de ontvoering van kleuter Cleo formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Verdachte Terrence K. moest vandaag al kort voor de magistraat in Australië verschijnen. Dat meldt internationaal persagentschap Reuters. Hij zou weinig emotie hebben vertoond, al liet hij volgens omroep ABC wel blijken dat de aanwezigheid van journalisten hem ergerde.

De man is de enige verdachte in een zaak die wekenlang veel aandacht kreeg in Australië. De vierjarige Cleo Smith werd woensdag na een grote zoekactie teruggevonden in de slaapkamer van een huis waarin de aangeklaagde woont. Australië was bijna drie weken in de ban van de zoektocht naar het meisje. Ze verdween negentien dagen geleden tijdens een kampeertocht ’s nachts uit de tent waarin ze samen met haar familie sliep.

De verdachte vroeg de rechtbank van Carnarvon niet om hem voorwaardelijk vrij te laten en hoefde daarom volgens ABC ook niet aan te geven of hij de beschuldigingen wil tegenspreken. Zijn voorarrest is verlengd tot 6 december. De politie sprak naar eigen zeggen de hele dag met de verdachte, die meewerkt met het onderzoek.

Opgenomen in ziekenhuis

De man werd tijdens zijn arrestatie al tweemaal overgebracht naar het ziekenhuis. Daar was hij woensdag een eerste keer opgenomen, nadat hij een hoofdwonde had opgelopen doordat hij in de politiecel met zijn hoofd tegen de muur was beginnen slaan zijn. Waarom hij een tweede keer werd opgenomen, is niet geweten.

Volgens adjunct-politiecommissaris van West-Australië Col Blanch liep de man ‘geen ernstige verwondingen’ op, maar moet iedereen die ondervraagd wordt ‘gezond’ zijn, ook ‘gezond van geest’. ‘We moeten voor zijn welzijn zorgen en verzekeren dat hij gevoed en uitgerust is, en medisch en mentaal in orde is voor we hem naar behoren kunnen ondervragen, anders zal de integriteit van die ondervraging niet standhouden in de rechtszaal’, voegde hij daar aan toe.

Gekend bij de politie

De politie observeerde de man sinds dinsdagavond. Hij heeft geen band met de familie, maar zou geen onbekende zijn voor de politie. Onderzoek leidde de politie uiteindelijk naar een huis, de woning van de gearresteerde man, in Carnarvon, op slechts enkele minuten rijden van de plek waar Cleo woont met haar familie.

Toen de man zijn woning verliet, besloot de politie binnen te vallen en werd het meisje in een kamer gevonden met de lichten aan, aan het spelen met speelgoed. De man werd daarna in een auto gevat door vier agenten. Eerder deelde de politie al beelden van hun bodycam op het moment dat ze werd teruggevonden, intussen werd ook een audiofragment gedeeld waarop ze haar terugvinden.

Er wordt momenteel verondersteld dat hij de enige betrokkene is bij een ontvoering die ‘opportunistisch’ veeleer dan gepland geweest zou zijn. De kampeerplaats waar het meisje uit de tent van haar gezin werd meegenomen bevond zich op zo’n 70 kilometer van zijn woning in Carnarvon. Wat zijn motieven zouden zijn is nog niet geweten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig