Opmerkelijk voorstel in Amsterdam: huis kopen is er gaan wonen
De woningprijzen in Amsterdam zijn de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld.  Foto: Marco Okhuizen/hollandse hoogte

Wie in Amsterdam een huis koopt met een waarde tot 512.000 euro moet verplicht worden om zelf in dat huis te gaan wonen. Als het aan het stadsbestuur van Amsterdam ligt, wordt die maatregel zo snel mogelijk ingevoerd. Hij moet voorkomen dat beleggers woningen opkopen en vervolgens duur verhuren.

Door de grens op 512.000 euro te leggen wordt 60 procent van de koophuizen in Amsterdam beschermd tegen opkoop, aldus Jakob Wedemeijer, wethouder in Amsterdam. Hij noemt het ‘onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning, worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren’.

In de Nederlandse hoofdstad is op dit moment 30 procent van de woningen in handen van particuliere beleggers. De woningprijzen zijn er de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, tot gemiddeld ruim een half miljoen euro. ‘Daarom willen we maken dat zoveel woningen als mogelijk alleen kunnen worden gekocht door mensen die er ook echt gaan wonen’, aldus Wedemeijer. ‘Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen.’

De verplichting zou gelden tot vier jaar na aankoop, daarna mag de woning worden verhuurd. Op de regeling zijn een paar uitzonderingen. Zo mag een huis wel worden verhuurd aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers, zussen) of tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld tijdens een verblijf in het buitenland. Ook woningen die onlosmakelijk horen bij een bedrijfsruimte, kantoor of winkel mogen worden verhuurd.

De Amsterdamse gemeenteraad zal over drie maanden een beslissing nemen over de maatregel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig