Ethiopisch conflict extreem gewelddadig, waarschuwt VN
Het militaire conflict in Tigray brak een jaar geleden uit.  Foto: ap

In het conflict in de regio Tigray in het noorden van Ethiopië worden zware schendingen van mensenrechten begaan. Dat stelt een nieuw onderzoek van de Verenigde Naties.

Moord, foltering, seksueel geweld, geweld tegen vluchtelingen en verdrijving van burgers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat een gezamenlijke commissie van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties en de Ethiopische mensenrechtencommissie woensdag in Genève voorstelde. Er wordt gewaarschuwd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Het rapport komt een dag nadat Ethiopië de noodtoestand heeft uitgeroepen.

De onderzoekscommissie bezocht verscheidene streken in de regio Tigray en sprak met 269 slachtoffers en getuigen, maar kreeg niet overal toegang. Toch blijkt uit die 269 getuigenissen dat het er uiterst gewelddadig aan toegaat.

Burgers geklemd tussen verschillende partijen

Het conflict in Tigray wordt door ‘extreme brutaliteit’ gekenmerkt, zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet. ‘De door ons gedocumenteerde inbreuken en mishandelingen zijn zo zwaar dat ze de noodzaak benadrukken de daders van alle zijden ter verantwoording te roepen.’ Daders komen zowel uit de rangen van de Ethiopische en Eritrese strijdkrachten als uit de onafhankelijkheidsbeweging van Tigray. De burgerbevolking komt steeds weer tussen de fronten van de strijdende partijen te zitten, zo klinkt het in het rapport.

Eind oktober trok de VN al eens aan de alarmbel. Toen moest een vliegtuig met hulpgoederen van de VN rechtsomkeer maken door luchtaanvallen van het Ethiopische leger op Mekelle, de hoofdstad van de regio Tigray.

Of het rapport de basis kan zijn voor legale acties, valt nog af te wachten. Ethiopië en Eritrea zijn geen lid van het Internationaal Strafhof (ICC), het hoogste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties, en vallen dus niet onder de jurisdictie van het Strafhof.

Het militaire conflict brak begin november 2020 uit, toen premier Abiy Ahmed het Volksbevrijdingsfront (TPLF) van de macht in Tigray begon te verdrijven. Sinds begin augustus breidt het conflict naar de naburige regio’s Afar en Amhara uit. Vooral burgers zijn het slachtoffer, ook omdat humanitaire helpers het gebied amper kunnen bereiken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig