Republikein Glenn Youngkin wordt nieuwe gouverneur van Virginia
Glenn Youngkin werd gesteund door voormalig president Trump.  Foto: reuters

Glenn Youngkin wordt de nieuwe gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia. De Republikein haalde het nipt van zijn Democratische tegenstander Terry McAuliffe. Dat meldt persagentschap Reuters.

Na het tellen van meer dan 95 procent van de stemmen heeft de 54-jarige zakenman zonder politieke ervaring 2,7 procentpunt voorsprong op zijn tegenstander, Terry McAuliffe (64), voormalig gouverneur van deze oostelijke staat (2014-2018).

De verkiezing in Virginia werd gezien als een grote test voor president Joe Biden. Youngkin werd tijdens de verkiezingscampagne gesteund door voormalig president Donald Trump, ook al distantieerde de Republikein zich van hem en richtte hij zich meer op gematigde kiezers. De race om het gouverneurschap werd voorts gedomineerd door culturele kwesties. Zo beloofde Youngkin ouders meer controle over hoe openbare scholen zaken als ras, gender en covid-19-protocollen aanpakken. McAuliffe maakte zich hard voor onder meer de bescherming van het recht op abortus en het kiessysteem.

Het verlies van Democraat McAuliffe in Virginia, een staat die president Joe Biden een jaar geleden nog met een marge van ruim 10 procent won van toenmalig president Donald Trump, wordt door politieke analisten gezien als een afwijzing van Bidens nationale agenda. Enkele maanden terug had McAuliffe nog een comfortabele leiding in de peilingen. Het is ook twaalf jaar geleden dat de Republikeinen wonnen in de staat.

Ook in het Amerikaanse New Jersey ligt Republikein Jack Ciattarelli nipt voor in de gouverneursrace op Democraat Phil Murphy. Daar zijn 80 procent van de stemmen geteld, al zijn enkele Democratische bolwerken nog niet geteld.

De overwinning van Youngkin biedt de Republikeinen een strategie om het Congres, waar de Democraten over een fragiele meerderheid beschikken, terug te winnen bij de tussentijdse verkiezingen in november 2022.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig