camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

5 vragen Wankelende staat

Dodik brengt Bosnië-Herzegovina op de rand van implosie

Bosnië-Herzegovina staat voor ‘de grootste existentiële crisis van de naoorlogse periode’, zegt de hoge VN-vertegenwoordiger voor het land. Het plan van de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik om de Republika Srpska af te scheiden, lijkt te slagen.

woensdag 3 november 2021 om 3.25 uur

Volgens de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik (l.) is de genocide van Srebrenica een ‘geconstrueerde mythe’. Jure Makovec/afp

1Waarom heerst er onrust in Bosnië en Herzegovina?

Ruim een decennium pleit de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik voor de afscheiding van de Republika Srpska (RS), de door Servië gedomineerde regio van Bosnië. Dodik, een autocraat en ­berucht genocideontkenner, noemt Bosnië een ‘onmogelijke’ en ‘artificiële’ staat die moet worden ontbonden. Zijn momentum lijkt te naderen. Vorige week meldde hij dat de Servische Republiek zich zou ­terugtrekken uit de Bosnische strijdkrachten, de hoogste rechterlijke macht en de belastingdienst, de drie belangrijkste ­instellingen die het land samenhouden.

‘Het is bijna ondenkbaar dat een afscheiding van Servische separatisten niet zou leiden tot geweld’ Heleen Touquet  Balkan-experte

‘Zonder het officieel aan te kondigen, komt dit neer op een afscheiding’, zegt Christian Schmidt, de hoge VN-vertegenwoordiger voor Bosnië. Het land wordt volgens Schmidt geconfronteerd met ‘de grootste existentiële crisis van de naoorlogse periode’. De kans op een nieuw conflict wordt ‘zeer reëel’, zeker als Servische separatisten hun eigen leger vormen. ‘Het is bijna ondenkbaar dat een afscheiding niet zou leiden tot geweld’, zegt Heleen Touquet, Balkan-experte aan de KU Leuven.

2Waarom wil Dodik zich van Bosnië-Herzegovina afscheiden?

‘De Bosnische staat wordt al jaren uitgehold door Dodik en zijn Bosnisch-Kroatische tegenpool Dragan Covic’, zegt Touquet. ‘Beide leiders willen hun landsdelen de facto laten aansluiten bij respectievelijk Servië en Kroatië.’ De druppel voor Dodik was de invoering van de wet ­tegen genocideontkenners, in juli.

De wet, die de verheerlijking van oorlogsmisdadigers bestraft met een gevangenisstraf tot vijf jaar, maakte Dodik furieus. De Bosnisch-Servische leider, die de genocide in Srebrenica in juli 1995 door Bosnisch-Servische troepen beschouwt als ‘een geconstrueerde mythe’, riep de Bosnische ­Serviërs op zich te verenigen en te verdedigen. ‘De huidige situatie doet denken aan de jaren 90, toen de Servische ­nationalist Slobodan Milosevic en de­ Kroatische nationalist Franjo Tudman het multi-etnische Bosnië-Herzegovina probeerden te verdelen’, merkt Touquet op.

3Gaat een afscheiding niet lijnrecht in tegen het vredesakkoord van Dayton, dat in 1995 een einde aan de Bosnische oorlog maakte?

Het is niet de eerste keer dat Dodik de grenzen van het vredesverdrag opzoekt. Sinds 2017 zijn er Amerikaanse sancties tegen hem, omdat hij het akkoord niet respecteert.

Het verdrag deelde Bosnië en Herzegovina op in twee entiteiten, de Federatie (met Bosniërs en Kroaten) en de Servische Republiek. In 2000 kwam daar het federaal district Brcko bij, dat in zijn geheel tot ­beide landsdelen behoort. Ook voorziet het akkoord in een hoge vertegenwoordiger, die de implementatie van het vredes­verdrag overziet en wetten invoert of ­afschaft met het oog op de naoorlogse ­verzoening – zoals de genocidewet.

Volgens Dodik staan die beslis­singen het functioneren van zijn instellingen in de weg. De hoge vertegenwoordiger, een ­positie die hij talloze keren probeerde af te schaffen, zou zijn beleid klemrijden.

‘Het akkoord is niet perfect,’ zegt Touquet, ‘omdat het is opgesteld door de strijdende partijen, en niet door één winnaar. Onenigheid zit bijgevolg in het verdrag ­ingebakken. De staatsinstellingen functioneren door de etnische patstelling daarom al jaren met moeite.’

4Hoe reageert de internationale ­gemeenschap?

Momenteel bereidt de VN-Veiligheidsraad de jaarlijkse resolutie voor om het vredesmandaat voor Eufor, een multinationaal orgaan dat is opgericht om het vredesakkoord uit te voeren, te vernieuwen. Maar Moskou dreigt die resolutie te blokkeren. Als Rusland het been stijf houdt, wordt de hoge VN-vertegenwoordiger buitenspel gezet. De vraag is welke ­internationale actoren voldoende tegenwicht kunnen bieden.

5Vrezen de Bosnische burgers een herhaling van de geschiedenis?

Hoewel het politiek gemorrel ook de Bosnische burgers zorgen baart, hebben ze volgens Touquet andere zaken aan het hoofd. ‘Ze zijn uitgeput door de zoveelste crisis. De economie zit vast. Veertig procent van de bevolking is werkloos.Jonge en hoogopgeleide mensen emigreren en de laatste twee jaar kampt het land met een grote oversterfte door de pandemie, die nauwelijks door de overheid ­gemanaged wordt. De burgers zijn het ­gewoon niets te verwachten, maar wij als Europese burgers mogen wel eisen dat ­onze vertegenwoordigers wakker schieten.’

Binnenland
 1. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 2. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 3. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 4. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 5. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 6. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 7. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 8. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 9. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 10. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 11. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 12. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 13. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 14. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 15. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 16. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 17. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen