camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Fraude

Blatter en Platini in beschuldiging gesteld

woensdag 3 november 2021 om 3.25 uur

Sepp Blatter (l.) en Michel Platini worden verdacht van fraude. ap

Voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter en voormalig ­Uefa-voorzitter Michel Platini zijn door het Zwitserse parket in staat van beschuldiging gesteld wegens fraude. Daarnaast worden de twee gewezen voetbalbonzen ook vervolgd wegens misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en wanbeheer. De zaak draait rond een verdachte betaling van Blatter aan Platini in 2011. De oud-voorzitter van de Uefa ontving toen ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij jaren voordien, tussen 1998 en 2002, als consultant zou hebben verricht. Een schriftelijk contract was er echter niet.

‘Het door de Zwitserse openbare aanklager verzamelde bewijsmateriaal versterkt het vermoeden dat er geen wettelijke basis is voor die betaling’, klinkt het in de mededeling van het parket. ‘De betaling heeft de activa van de Fifa schade toegebracht en Platini onrechtmatig verrijkt.’

De Wereldvoetbalbond schorste Blatter in 2015 al voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De schorsing werd later ­teruggebracht tot zes jaar. Afgelopen maart kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst. De ethische commissie van de Fifa acht Blatter ook schuldig aan plichtsverzuim, ­belangenvermenging en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen. De nieuwe schorsing gaat in oktober in, als de oude sanctie is verstreken. (belga)

De podcasts van De Standaard