Cleo Smith, het 4-jarige meisje dat meer dan twee weken geleden spoorloos verdween, is levend teruggevonden. Wat er exact gebeurd is, zal nog moeten blijken. De Australische politie vond haar in een huis in Carnarvon. Een 36-jarige man is aangehouden.

Agenten drongen dinsdag een huis binnen in de stad Carnarvon, 900 kilometer ten noorden van Perth, en vonden het jonge meisje in een van de kamers. Cleo Smith werd kort daarna herenigd met haar ouders. Na onderzoek in het ziekenhuis mocht het meisje naar huis. Ze verkeert in goede gezondheid.

Wat er exact gebeurd is, is nog niet geweten. De West-Australische politie gaf woensdag op een persconferentie vooral details over haar redding. Ze troffen haar alleen aan in een slaapkamer in een gesloten huis. Pas wanneer de derde keer naar haar naam werd gevraagd, antwoordde het meisje dat ze Cleo heet.

De politie bevestigde ook dat een 36-jarige man wordt vastgehouden en ondervraagd op het politiebureau. De politie geeft aan dat ze waarschijnlijk later vandaag de man zal aanklagen. Inspecteur Rod Wilde, die het onderzoek leidde, gaf aan te vermoeden dat het om een ‘opportunistisch misdrijf’ gaat.

Hoe de politie het meisje heeft gevonden, is nog niet duidelijk. Mogelijk kreeg de politie een anonieme tip. De verdachte zou geen enkele band met de familie hebben en pas dinsdagavond (lokale tijd) een verdachte zijn geworden.

Grote zoektocht

Meer dan twee weken was de Australische politie met man en macht op zoek naar de 4-jarige Cleo. Het meisje verdween tijdens een kampeertrip midden in de nacht uit de tent van het gezin, terwijl haar ouders en zus lagen te slapen. Eerst dacht men dat ze zelf uit de tent was gelopen. Maar toen bleek dat ze onmogelijk de rits zelf geopend kon hebben. Cleo verdween in roze pyjama met vlindertjes en bloemetjes. Ook haar grijsrode slaapzak was weg.

Na de verdwijning werd een grote zoektocht opgezet door de politie. Agenten kamden zij aan zij met militairen en vrijwilligers het gebied rond de kampeerplek uit. Ook helikopters, drones en duikers zijn ingezet. Het terrein wordt aan de ene kant begrensd door de wildernis en aan de andere kant door strand en zee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig