Voormalige topmannen van Fifa en Uefa Blatter en Platini aangeklaagd
  Foto:  EPA-EFE

Voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter (85) en voormalig Uefa-voorzitter Michel Platini (66) zijn in verdenking gesteld wegens fraude. Dat heeft het Zwitserse federale parket bekendgemaakt. Daarnaast worden ze ook vervolgd wegens misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en wanbeheer.

De zaak draait rond een verdachte betaling van Blatter aan Platini in 2011. De oud-voorzitter van de Uefa ontving toen ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij jaren voordien, tussen 1998 en 2002, als consultant zou hebben verricht. Een schriftelijk contract was er echter niet.

‘Het door de Zwitserse openbare aanklager verzamelde bewijsmateriaal versterkt het vermoeden dat er geen wettelijke basis is voor die betaling’, klinkt het in de mededeling van het parket. ‘Deze betaling heeft de activa van de Fifa schade toegebracht en Platini onrechtmatig verrijkt.’

De Wereldvoetbalbond schorste Blatter in 2015 al voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De schorsing werd later teruggebracht tot zes jaar. Afgelopen maart kreeg Blatter te horen dat hij voor nog eens zeven jaar wordt geschorst. De ethische commissie van de Fifa acht Blatter ook schuldig aan plichtsverzuim, belangenvermenging en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen. Deze nieuwe schorsing gaat in oktober in, als de oude sanctie van zes jaar is verstreken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig