Zestiende editie Dikke van Dale telt duizenden nieuwe woorden
Een eerdere editie van de Dikke van Dale  Foto:  BELGA

De zestiende editie van de Dikke van Dale, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, bevat vele duizenden nieuwe woorden. Veel van die woorden hebben te maken met corona, klimaat, inclusiviteit of sociale media.

Het nieuwe woordenboek verschijnt pas in maart volgend jaar, maar kan al gereserveerd worden.

Behalve nieuwe woorden staan er ook ruim tienduizend nieuwe uitdrukkingen, spreekwoorden en vaste verbindingen in de drie dikke boeken. De definitie van elk woord is gemoderniseerd. Volgens de uitgever laten de vele nieuwe woorden en toepassingen zien dat de taal mee verandert met de samenleving.

Johan Hendrik van Dale uit het Zeeuws-Vlaamse Sluis verbond 150 jaar geleden zijn naam aan het woordenboek. Hij had een eerder woordenboek herzien en enorm uitgebreid. De Dikke van Dale gold lange tijd als het dikste boek na de bijbel.

Taalverhalen

Vanwege het jubileum bevat de nieuwe editie 150 taalverhalen over 150 jaar Nederlands. De taalverhalen zijn geïllustreerd met tijdlijnen, kaarten, oude woordenboekartikelen en taalweetjes.

De drie boeken hebben voor het eerst kleur: bij vijfhonderd lastig uit te leggen woorden staan illustraties in kleur die de uitleg moeten verduidelijken. De tot nu toe laatste editie van de Dikke van Dale dateert uit 2015.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig