Internationale Handbalfederatie past regels aan: vrouwen hoeven niet langer in bikinibroekje te spelen
  Foto: Norges Handballforbund

Nadat de Internationale Handbalfederatie (IHF) beschuldigingen van seksisme had gekregen, schrapt de federatie de regel dat handbalspeelsters bikinibroekjes moeten dragen.

De Noorse vrouwen speelden in juli tegen Spanje tijdens het EK strandhandbal in Bulgarije. Dat ging relatief ongemerkt voorbij, tot bleek dat de tien Noorse vrouwen een ­boete hadden gekregen van elk 150 euro. Reden: de regels van de Internationale ­Federatie voor de sport eisen dat zij spelen in bikini, met een broekje dat ‘nauw aansluit, een opwaartse hoek vertoont richting het bovenbeen en langs de zijkant niet meer dan tien centimeter lang is’.

De IHF laat nu weten dat ze die regel verandert, als reactie op maandenlange druk van vrouwelijke speelsters en coaches die de kledingvoorschriften als seksistisch bestempelden.

Volgens de nieuwe regels, die op 3 oktober werden gepubliceerd en op 1 januari in werking treden, ‘moeten vrouwelijke atleten een kort, strak broekje met een nauwsluitende pasvorm dragen’.

In juli sprak de Amerikaanse popster Pink haar steun uit voor het Noorse team door in een tweet te laten weten dat ze trots was op het ‘protest tegen de zeer seksistische regels.’ Pink bood toen ook aan om hun boetes te betalen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig