Engie/Electrabel komt als winnaar uit de veiling voor de elektriciteitsproductie die steun krijgt om de kernuitstap op te vangen.
Stroomnetbeheerder Elia heeft zondagmiddag de resultaten bekendgemaakt van de veiling voor het zogenaamde capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM), die de elektriciteitsbevoorrading moet verzekeren wanneer vanaf 2025 de kerncentrales in België dichtgaan. Zestien bedrijven, goed voor veertig projecten, hadden zich kandidaat gesteld om steun te krijgen, wat garant moest staan voor een competitieve veiling.
Voor 4.448 megawatt (MW) aan vermogen zal ondersteuning krijgen. Die capaciteit is ‘derated’, wat wil zeggen dat alleen met dat deel van het vermogen rekening wordt gehouden dat met zekerheid beschikbaar is wanneer nodig.
Meer dan de helft, te weten 2.518 MW, komt van bestaande capaciteit. Maar daarnaast zijn de blikvangers bij de geselecteerde projecten de nieuwe gascentrales van Engie/Electrabel in Vilvoorde en Les Awirs bij Luik. Die mogen 1.602 MW aan vermogen leveren. Er is natuurlijk nog een complicatie mogelijk, want Vilvoorde heeft nog geen omgevingsvergunning. Vraag is nu of bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir, die geen voorstander is van gascentrales, die zal toekennen.
Daarnaast is er ook voor 41 MW aan batterijparken, waarin overschotten van windenergie op zee worden opgeslagen, en voor 287 MW aan vraagbeheer meegenomen in het steunmechanisme. Dat is samen goed voor 8 procent van de geveilde steun. De twee gascentrales van Engie/Electrabel halen 36 procent van de steun binnen.
Voorlopig totaal van zowat 140 miljoen
De gemiddelde prijs op de veiling bedraagt 31.600 euro per MW en per jaar. Dat is minder dan de helft van het maximum van 75.000 euro per MW en per jaar. De kostprijs van het steunmechanisme komt daarmee voorlopig uit op ongeveer 140 miljoen. Maar er werd slechts 4.400 MW geveild, waarvan 2.500 MW van bestaande centrales. Een aantal projecten wachten tot 2024 wanneer er een tweede veiling plaatsvindt voor levering in 2025. Dat maakt dat de volledige kostprijs nog zal oplopen.
Volgens een studie van het bureau Haulogy eerder dit jaar zou er dit jaar voor ongeveer 280 miljoen worden geveild. het is dus de helft geworden. Volgens het bureau zou in 2024 40-50 miljoen steun worden geveild. Dat zal meer worden.
‘Op koers om energiebevoorrading te verzekeren’
De resultaten van de veiling zijn gevalideerd door energieregulator Creg. Ze werden zondagnamiddag toegelicht op de federale kern door minister voor Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Na dat overleg van de regering, gaf Van der Straeten een persconferentie, samen met Chris Peeters, de ceo van hoogspanningsnetbeheerder Elia.
‘We konden rekenen op sterke concurrentie, alle belangrijke spelers uit de energiesector hebben meegedaan’ zegt Peeters over de veiling. ‘We zitten op koers om de energiebevoorrading te verzekeren.’
‘Dit gaat vandaag niet over kerncentrales’, zei minister Van der Straeten. ‘Ik ga op basis hiervan nu tegen eind november een evaluatierapport maken voor de regering. Daarna is het aan de regering om te beslissen over de kernuitstap.’
Over het dispuut over de omgevingsvergunning voor de centrale in Vilvoorde zei de minister nog dat Elia het dossier verder zal opvolgen. ‘Het is nog niet definitief.’