Jongeman gestorven na studentendoop in Gedinne
In Gedinne waren bijna 300 studenten van verschillende hogescholen in de provincie Namen samengekomen.  Foto:  Belga

Een jongeman van 19 jaar is in de nacht van zaterdag op zondag gestorven tijdens een studentendoop die werd georganiseerd door verschillende hogescholen in de provincie Namen.

‘Het onderzoek is aan de gang om mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid vast te stellen’, zegt Vincent Macq, de procureur van Namen, die het nieuws bekend heeft gemaakt. Het gerechtelijk labo, de wetsdokter en de procureur gingen ter plaatse om de omstandigheden van het overlijden te onderzoeken.

De overleden jongeman was student aan de IESN-hogeschool in Namen. Hij was samen met bijna 300 jongeren, die ter plaatse overnacht hadden, aanwezig in Gedinne op de studentendoop die door zes hogescholen uit de provincie werd georganiseerd.

Volgens het parket had hij deelgenomen aan alle activiteiten, en waren er geen tekenen dat er iets aan de hand was. ‘Op het eerste deel van de avond waren er enkele activiteiten, zoals doorslikken van dierlijk voedsel, in een bak bloed liggen en zo meer’, klinkt het nog. ‘Daar ging geen alcohol mee gepaard. Na de activiteiten werd wel rijkelijk gedronken.’

Geen uiterlijke sporen van geweld

De jongeman is normaal gaan slapen en pas bij het wakker worden merkten zijn kameraden dat hij bewusteloos was. ‘Onder de studenten daar waren studenten verpleegkunde die hem probeerden te reanimeren’, zei de procureur op een persconferentie. ‘De hulpdiensten werden opgeroepen, maar konden enkel het overlijden constateren. De jongeren zijn erg geraakt door wat er gebeurd is. Er zijn nog veel vragen. Het lichaam vertoont geen uiterlijke tekenen van geweld.’

Dinsdag wordt een autopsie uitgevoerd. Tot dan wil procureur Macq geen uitspraken doen over de doodsoorzaak.

Eerder al ongevallen bij studentenactiviteiten

Dit academiejaar raakten al twee studenten zwaargewond bij activiteiten van studentenclubs in Louvain-la-Neuve, in Waals-Brabant. Een 21-jarige studente uit Wan­fercée-Baulet (Henegouwen), die studeert aan de hogeschool Haute École Louvain en Hainaut (HELHa), werd op maandag 27 september onwel na een doopritueel in Louvain-la-Neuve.

De studente aan het Institut Cardijn zat volgens medestudenten in de finale van de wedstrijd ‘roi des bleus’, waarbij deelnemers zo veel mogelijk biertjes moeten drinken op korte tijd. Maar plots voelde ze zich onwel en viel ze bewusteloos neer.

Een dag later, op 28 september, raakte een eerstejaars­studente aan de UCLouvain zwaargewond toen ze van een balkon twee verdiepingen naar beneden viel. Dat gebeurde tijdens een feestje van de rechtenstudentenkring Adèle (Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologie).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in