Demir reageert op beroep 3M: ‘Getuigt van weinig verantwoordelijkheidszin’
  Foto:  BELGA

3M heeft bij de Raad van State een beroep ingediend tegen de beslissing van de omgevingsinspectie van de Vlaamse overheid om bepaalde productieprocessen in zijn fabriek in Zwijndrecht stop te zetten. ‘We betreuren dat 3M zich niet gewoon neerlegt bij de maatregelen’, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

3M heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de opgelegde maatregelen van afgelopen vrijdag. Het departement Omgeving en het agentschap Zorg en Gezondheid had opgedragen dat 3M de productielijnen die PFAS uitstoten, minstens tijdelijk moet stilleggen. Het bedrijf was er niet in geslaagd om de omgevingsinspectie ervan te overtuigen dat de uitstoot van de fabriek de omgeving niet verder belast.

Nu heeft 3M beroep aangetekend bij de Raad van State tegen de opgelegde maatregelen. ‘Deze maatregelen zouden verhinderen om onze wereldwijde klanten uit belangrijke sectoren te dienen, en dit zonder duidelijke voordelen voor de volksgezondheid of het milieu’, klinkt het bij 3M.

Het bedrijf benadrukt dat het ook ‘steeds informatie openlijk gedeeld’ heeft met de bevoegde autoriteiten over de site in Zwijndrecht wat betreft afvalwaterlozingen en luchtemissies en over ‘gezondheidswetenschappen en ecotoxicologie, PFAS-bemonsterings- en risicobeoordelingsinformatie’. Het bedrijf belooft dat te blijven doen.

Demir: ‘Weinig verantwoordelijk’

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert teleurgesteld. ‘Dat getuigt niet erg van verantwoordelijkheidszin ten aanzien van de gemeenschap, het leefmilieu en zijn eigen werknemers’, klinkt het scherp. ‘We betreuren dat 3M zich niet gewoon neerlegt bij maatregelen die ons leefmilieu en de gezondheid van mensen beschermen. Eerder ging ze ook al in beroep tegen strengere lozingsnormen van de provincie Antwerpen’, aldus Demir.

Ze wijst er wel op dat het beroep niet opschortend werkt, ‘dus de betrokken productieprocessen zullen toch stopgezet moeten worden’. De minister neemt zich ook voor om de maatregel van de Omgevingsinspectie en Zorg en Gezondheid stevig te verdedigen. ‘Die gingen immers niet over één nacht ijs.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in