G20-leiders bereiken akkoord over minimumbelasting van 15% voor multinationals
Boris Johnson, Emmanuel Macron, Angela Merkel en Joe Biden  Foto:  Getty Images

De leiders van de G20-top, een top van de negentien rijkste landen ter wereld en de Europese Unie, hebben dit weekend in Rome groen licht gegeven voor een minimumbelasting van 15% voor multinationals. Ook is er al een akkoord tussen de VS en Europa over het afschaffen van een aantal invoerrechten.

Vandaag is er al een akkoord bereikt over een minimumbelasting voor multinationale bedrijven van 15%. Die is vooral gericht tegen grote techbedrijven zoals Google, Amazon en Facebook, die op dit ogenblik amper belastingen betalen.

Het belastingakkoord kwam er op aansturen van de Verenigde Staten. Ze willen ervoor zorgen dat het minder interessant wordt voor bedrijven om winsten over te boeken naar landen met erg lage belastingen. De multinationals worden zo aangezet om voortaan een deel van hun belastingen te betalen in de landen waar die winsten gemaakt worden.

‘Alle staatshoofden van de G20 hebben vandaag een historisch akkoord over nieuwe internationale belastingregels goedgekeurd, onder meer een wereldwijde minimumbelasting’, aldus de Amerikaanse minister van Financiën Janet Allen. De overeenkomst zal zondag officieel worden goedgekeurd en vanaf 2023 van kracht gaan.

Invoerrechten laten vallen

De Verenigde Staten en Europa hebben eveneens een akkoord gevonden dat een uitweg biedt voor hun handelsdispuut over importheffingen op Europees staal en aluminium. Onder president Trump had de VS hoge invoerrechten geheven op beide producten, waarop een aantal Europese landen reageerden met eigen tarieven op Amerikaanse producten als motorfietsen van Harley-Davidson, jeans van Levi Strauss en whiskey.

Sinds zijn aantreden had president Biden er werk van gemaakt om de relatie met Europa te herstellen. Maar wegens druk van de Amerikaanse metaalsector was dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Niet iedereen was aanwezig

De meeste Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn persoonlijk aanwezig in Glasgow, maar dat geldt niet voor iedereen. Zo volgen de Russische president Vladimir Poetin en ook de Chinese Xi Jinping de conferentie digitaal vanuit hun land. Beiden riepen op om wederzijds elkaars vaccins te erkennen. Rusland en China hebben elk vaccins ontwikkeld en willen die ook verder verspreiden in de wereld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig