Chinese president Xi en Russische president Poetin dringen aan op erkenning coronavaccins
  Foto:  REUTERS

De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag op de G20-top in Rome aangedrongen op vrijstellingen voor patenten op coronavaccins. Ook de Russische president Vladimir Poetin pleitte op zijn beurt voor een snelle wederzijdse erkenning van vaccinatiecertificaten.

Via een videoverbinding heeft president Xi gesteld dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de transfer van technologie naar ontwikkelingslanden mogelijk maakt. De WTO zal het Chinese voorstel bespreken in november.

Volgens ontwikkelingsorganisaties zijn Zuid-Afrika en India het voorstel genegen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zouden de voornaamste tegenstanders zijn. Duitse regering stelt dat een opschorting van patenten de bereidheid van bedrijven om te innoveren zou kunnen afremmen.

China zou, volgens President Xi, al meer dan 1,6 miljard coronavaccins hebben verdeeld over meer dan 100 landen. Tegen het einde van het jaar zouden dat 2 miljard doses zijn.

Ontwikkelingslanden zouden volgens de Chinese president financiële steun moeten krijgen om coronavaccins aan te schaffen. Hij riep ook op tot de wederzijdse erkenning van vaccins.

EMA keurt Spoetnik V nog niet goed

Dat deed ook de Russische president, die eveneens aanwezig is via een videoverbinding. ‘Wij stellen voor om de ministeries van Volksgezondheid van de G20-landen op te dragen om de kwestie van wederzijdse erkenning van nationale vaccinatiecertificaten snel aan te pakken’, zei president Poetin volgens het Kremlin.

Een vaccinatie met het Russische coronavaccin Spoetnik V wordt in veel Europese landen niet erkend. Rusland aanvaardt eveneens geen vaccinatiecertificaten met westerse vaccins, zoals dat van Pfizer/BioNTech.

Het Kremlin benadrukte in het verleden al dat het bereid was tot erkenning, maar dringt aan op wederkerigheid. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft nog geen goedkeuring verleend aan het Russische coronavaccin. Na een onderbreking hervatte de WHO onlangs het onderzoek voor een mogelijke spoedgoedkeuring van Spoetnik V.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig