ACOD en VSOA ontevreden over aanpassingen Vlaams ambtenarenstatuut, Somers wil ‘samen in overleg gaan’
Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) kondigde vrijdag een hervorming van het ambtenarenstatuut aan.  Foto:  Belga

De socialistische vakbond ACOD overheidsdiensten en het liberale VSOA zijn niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 1 januari 2023 binnen de overheid enkel nog personeelsleden met een contractueel arbeidscontract aan te nemen. ‘Wat minister Bart Somers en de Vlaamse regering bedoelen, is de afschaffing van het ambtenarenstatuut’

Eerder hadden de ACOD en het VSOA tegen de plannen van de regering al een stakingsaanzegging ingediend. Nu gaan de twee bonden alle personeelsleden informeren en daarna ‘harde acties’ voeren. ‘We zullen het hele register opentrekken’, aldus Chris Moortgat van de ACOD.

Somers kondigde de nieuwe stap in de ‘modernisering en opwaardering van het Vlaamse personeelsstatuut’ vrijdag aan, na onderhandelingen met vertegenwoordigers van de vakorganisaties. Boven op de beslissing om enkel nog personeelsleden aan te werven met een contractueel arbeidscontract, werd er ook overeengekomen om het contractueel statuut te versterken op vlak van loopbaan- en beloningsbeleid, ziekte, re-integratie, pensioen en bescherming.

Zo zal de bijdrage aan de tweede pensioenpijler stijgen tot 5 procent tegen 2024. Er werd daarenboven meer dan 20 miljoen euro vastgelegd om de arbeidsvoorwaarden te versterken.

Grote meerkosten voor belastingbetaler

Dat de vaste benoemingen uitdoven, zal volgens de ACOD en het VSOA aanleiding geven tot grote meerkosten die door de belastingbetaler zullen moeten worden gedragen. ‘Dit vergeet de minister te vermelden.’ De bonden hekelen ook ‘dat men de arbeidsvoorwaarden van de huidige Vlaamse ambtenaren wil uithollen’ en dat ‘de nieuwe contractuele personeelsleden nooit dezelfde voorwaarden zullen hebben als de huidige statutaire ambtenaren’.

Ze eisen een duidelijke opwaardering en modernisering van de loon- en arbeidsvoorwaarden van alle personeelsleden van de Vlaamse overheid. ‘De Vlaamse overheid was reeds op voorhand mordicus van plan het statuut te laten uitdoven. Gedreven door enkel ideologische motieven bleef men doof voor de standpunten van ACOD en VSOA.’

‘Enkel met overleg komen we tot hervorming’

In een reactie op de mededeling van de vakbonden zegt Somers hen ‘de hand (te) reiken om samen in overleg te gaan’. ‘Dankzij constructief overleg hebben we er samen al voor gezorgd dat er extra middelen zijn om het contractueel statuut in de toekomst te kunnen versterken, en dat ook deze personeelsleden beter zullen worden beschermd tegen onterecht ontslag. Enkel met overleg komen we tot een hervorming waar alle partijen achter kunnen staan, in het belang van alle personeelsleden van de Vlaamse overheid.’ Somers benadrukt dat Vlaanderen een aantrekkelijke werkgever wil blijven voor de nieuwe én de huidige personeelsleden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in