Algemene derde prik wellicht volgend jaar
  Foto:  belga

Het zorgpersoneel in ons land krijgt een derde inenting met het coronavaccin. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Een algemene derde prik komt er wellicht pas volgend jaar.

De booster met een mRNA-vaccin komt er voor alle zorgverleners in de ziekenhuizen, in de eerstelijnsgezondheidszorg en de thuishulp, inclusief de stagiairs en studenten. De boosters worden aangeboden minstens vier maanden na de tweede prik van het AstraZeneca- of de enige prik van het Johnson & Johnson-vaccin, en minstens zes maanden na de tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin. De extra prikken worden vanaf midden november gezet.

Eerder werd al beslist om alle 65-plussers, mensen die in een woonzorgcentrum verblijven en mensen met een verlaagde immuniteit zo’n boostervaccin te geven.

Met hun beslissing volgen de ministers van Volksgezondheid de raadgevingen van de Hoge Gezondheidsraad. Die pleitte eerder enkel voor een boostervaccin voor het zorgpersoneel.

De reden dat het zorgpersoneel bij ons een boostervaccin krijgt is duidelijk: niet zozeer omdat artsen en verpleegkundigen een hoger risico zouden hebben op een (ernstige) doorbraakinfectie, wel omdat de zorg het allicht zwaar te verduren zal hebben en uitval door covid bij het personeel dat nog zou verergeren.

Algemene derde prik kan later nog

Een algemene derde prik komt er (nog) niet. De Vlaamse regering had zich daar eerder nochtans voorstander van getoond. Maar de Hoge Gezondheidsraad ziet vandaag geen wetenschappelijke ondersteuning voor de algemene boosterprik voor wie jonger is dan 65 jaar, al wordt de situatie verder opgevolgd.

Helemaal van de baan is de algemene derde prik dus niet: het nut wordt verder onderzocht.

Aan de VRT zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zelfs: ‘We mogen er wel van uit gaan dat iedereen volgend jaar nog eens gevaccineerd zal worden.’

‘Beleidsmatig houden we er rekening mee dat het in het eerste semester van 2022 toch aan de orde zal zijn’, zegt ook Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie. ‘Tijdens de vaccinatiecampagne hebben we steeds met veel onzekerheden gewerkt’, zegt hij. ‘We moeten daar duidelijk over blijven communiceren: de wetenschap kan antwoorden bieden, maar heeft geen glazen bol.’

Het gebrek aan wetenschappelijke kennis over het nut van een boosterprik voor de brede bevolking kan de komende tijd dus worden weggewerkt, luidt de redenering. Zo wordt met name de evolutie van ziekenhuisopnames en vooral het profiel van de opgenomen gevaccineerden geanalyseerd. ‘Sciensano is daar volop mee bezig’, geeft Ramaekers aan. ‘Momenteel zijn de opgenomen gevaccineerden vaak hoogbejaard en met onderliggende aandoeningen. Dat blijken dus opnieuw risicofactoren. Maar het zou kunnen dat we de komende maanden zien dat ook mensen jonger dan 65, die later gevaccineerd zijn, weer in het ziekenhuis belanden. We weten dat niet, wetenschappelijk begeven we ons wat dat betreft momenteel op drijfzand.’

Enkele andere landen beslisten eerder om al een deel van de jongere bevolking een derde prik te geven. Het verst daarin gaat Israël, dat iedereen ouder dan twaalf een extra dosis aanbiedt. In andere landen is dat voorlopig beperkt tot mensen met onderliggende aandoeningen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig