Polen roept Belgische ambassadeur op het matje na kritische toespraak van premier De Croo
De Poolse premier Mateusz Morawieck.  Foto:  AFP

De Belgische ambassadeur in Warschau, Luc Jacobs, is door de Poolse regering op het matje geroepen over de toespraak die premier Alexander De Croo eerder deze week heeft gegeven aan het Europacollege in Brugge. Daar waarschuwde onze eerste minister zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki voor een escalatie van het conflict over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project.

Volgens Buitenlandse Zaken zou het gesprek vrijdagnamiddag plaatsvinden. Het kabinet van de premier ziet er een teken in dat de boodschap in Warschau is gehoord. De kanselarij merkt op dat de toespraak meer dan 300.000 keer is bekeken op de sociale media en dus behoorlijk wat gevolg heeft gekregen.

‘U speelt een gevaarlijk spelletje’

‘Aan degenen die opruiende interviews geven en denken dat het nodig is om een nieuwe wereldoorlog uit te roepen in The Financial Times, wil ik zeggen: u speelt een gevaarlijk spelletje, u speelt met vuur wanneer u om interne politieke redenen oorlog gaat voeren met uw Europese collega’s’, had De Croo verwezen naar de harde taal van Morawiecki in de maandageditie van de Britse beurskrant.

Morawiecki dreigde ermee ‘alle beschikbare middelen’ in te zetten indien de Europese Unie voortzet met haar verzet tegen de gerechtelijke hervormingen die zijn nationalistische regering heeft doorgevoerd in eigen land. Die zijn volgens de regering nodig om corruptie uit te roeien, maar volgens de EU ondermijnen ze de scheiding der machten in het land. De twist bereikte een climax toen het grondwettelijke hof in Warschau na een vraag van Morawiecki eerder deze maand oordeelde dat delen van de Europese verdragen in strijd zijn met de Poolse grondwet.

Die aanval is volgens De Croo ‘compleet onaanvaardbaar’. Dit keer gaat het niet om ‘misplaatste arrogantie van zogenaamde oude lidstaten’, aldus de premier, maar om de overtuiging van ‘een overweldigende meerderheid van lidstaten, van de Baltische staten tot Portugal, die het eens zijn dat onze Unie een unie van waarden is, geen cashmachine’. Een Polexit is volgens hem echter niet de weg uit de patstelling. ‘We moeten hen uitdagen. We mogen niet in hun val trappen, maar luisteren naar de boodschap van de 100.000 Poolse burgers die de straat opgingen met de Poolse en de Europese vlag, zij aan zij’, aldus de eerste minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in