In welke landen bent u goedkoper af aan de pomp?
De benzineprijs is afgelopen jaar bijna met 32 procent gestegen.  Foto: belga

Afgelopen weken zijn de brandstofprijzen de pan uitgerezen. Voor een liter benzine 95 (E10) betaalt u nu 1,7640 euro, voor benzine 98 (E5) 1,85 euro en voor diesel 1,7680 euro per liter.

Concreet: de benzineprijs is afgelopen jaar met bijna 32 procent gestegen. Eind oktober 2020 betaalde u nog ongeveer 80 euro voor een volle tank super 95 (60 liter), vandaag betaalt u meer dan 105 euro. Diesel maakte net dezelfde evolutie door.

De prijs van stookolie is in een jaar tijd met 87 procent gestegen. Zo kostte in oktober 2020 een liter stookolie 0,4382 euro (bij afname van meer dan 2.000 liter), vandaag 0,7886 euro. Voor een levering van bijvoorbeeld 2.000 liter moest u eind oktober vorig jaar 876 euro neertellen. Nu is dat 1.577 euro.

Wat bepaalt de prijs van een liter brandstof?

De maximale verkoopprijs wordt geregeld door de wet ‘Programma-Overeenkomst’. Deze wet legt een maximale brutodistributiemarge per product vast. De maximale brutomarge die aan oliebedrijven wordt toegekend, dekt de distributiekosten en de logistieke kosten om het product tot bij de eindgebruiker te brengen.

1 De kostprijs

De prijs ex-raffinaderij van het afgewerkte product, dagelijks berekend door FOD Economie, weerspiegelt de internationale koersen en de prijs van de dollar tegenover de euro. De prijs is gekoppeld aan de olieprijs, maar ook aan voorraden, vraag, enzovoort.

2 De distributiemarge

Alle operationele kosten om het product van de raffinaderij tot bij u te brengen.

3 Toeslagen

Voor het beheer van strategische voorraden, bodemsanering en het Sociaal Fonds Verwarming.

4 Accijnzen en btw

In welke landen bent u goedkoper af?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in