VS eisen opnieuw uitlevering, maar Julian Assange mag straf in Australië uitzitten
  Foto:  AFP

De Verenigde Staten hebben in beroep opnieuw de uitlevering gevraagd van Julian Assange, nadat een Britse rechter eerder had geoordeeld dat de mentale toestand van de Wikileaks-oprichter zo’n uitlevering niet toelaat. Assange mag zijn straf van de Amerikanen in vaderland Australië uitzitten.

De Verenigde Staten hadden beroep aangetekend, nadat een rechtbank in Londen het uitleveringsverzoek in januari had afgewezen. De rechtbank verwees toen naar de problematische geestelijke gezondheid van Assange en de verwachte omstandigheden in de gevangenis in de VS.

Volgens de VS zijn er verkeerde conclusies getrokken over de gezondheidstoestand van Assange en zijn zelfmoordrisico. De Amerikaanse advocaat trok de medische rapporten daarover in twijfel. ‘De heer Assange had alle redenen om zijn symptomen te overdrijven.’

Over de mogelijke gevangenisstraf in de VS zei de advocaat dat het land intussen de verzekering had gegeven dat er geen ‘speciale methoden zouden worden gebruikt’ en dat de VS zou instemmen met een uitlevering naar een gevangenis in zijn vaderland Australië. Ook vandaag zal het op het proces nog over het uitleveringsverzoek gaan.

Assange zit al ruim twee jaar in de hoogbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen. Aan andere rechtszittingen nam hij via een videoverbinding deel. Het Amerikaanse gerecht wil Assange wegens spionage vervolgen omdat hij geheime informatie over het Amerikaanse militaire optreden in Irak en Afghanistan gestolen en gelekt zou hebben. De Australiër riskeert tot 175 jaar cel in de VS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig