FC Barcelona ontslaat trainer Ronald Koeman
  Foto:  AFP

Het avontuur van de Nederlander Ronald Koeman als trainer van FC Barcelona is voorbij. Het bestuur van de Spaanse topclub heeft de samenwerking met de 58-jarige coach beëindigd, melde Catalanen donderdag kort na middernacht. Sergi Barjuan, trainer van Barcelona B, neemt voorlopig over.

Enkele uren eerder slaagde Barcelona er opnieuw niet in te winnen in de competitie. Tegen Rayo Vallecano werd het 1-0 na een goal van Radamel Falcao.

Afgelopen zondag verloor Barcelona in het eigen stadion Camp Nou nog van aartsrivaal Real Madrid (1-2). Met 15 punten uit tien duels staat Barça momenteel op een teleurstellende negende plek.

De voormalige coach van de Nederlandse nationale ploeg, Everton en Southampton won vorig jaar in zijn eerste seizoen de Spaanse beker, maar eindigde pas derde met Barcelona. De club sprokkelde het laagste aantal punten bijeen in de competitie sinds 2008.

Barcelona-voorzitter Joan Laporta bracht Koeman op de hoogte van het ontslag, klinkt het. Donderdag zal hij nog afscheid kunnen nemen van de club.

Voorlopig neemt Sergi Barjuan, trainer van Barcelona B en eveneens een clublegende (hij speelde als linkerverdediger negen seizoenen bij Barça), over van Koeman, maar hij is een tussenpaus. Een andere oud-speler, Xavi, wordt genoemd als definitieve opvolger. Xavi is al drie jaar coach van het Qatarese Al-Sadd