Vluchtelingen die ronddobberden in buurt van windmolenpark zijn gered
  Foto:  BELGA

De hulpdiensten hebben voor de kust van Zeebrugge meer dan 20 migranten gered, die al twee dagen dobberden op zee. De inzittenden hadden zelf de hulpdiensten gebeld. Vijf onder hen waren onderkoeld. Bij de reddingsactie moest het windmolenpark Northwester 2 even stilgelegd worden.

Woensdagmorgen werd een zoekactie op poten gezet om een bootje in nood te lokaliseren. Een bootje met 24 transmigranten had zelf om hulp gevraagd, nadat het al twee dagen op drift was geweest op de Noordzee. Uiteindelijk konden ze gelokaliseerd worden in het windmolenpark Northwester 2. Om hen te kunnen redden, werden de windmolens even stilgelegd.

Negentien personen werden met een patrouilleschip van het Belgische leger naar de marinebasis van Zeebrugge gebracht. Vijf personen waren onderkoeld en werden met de reddingshelikopter naar de basis gebracht, waar een medische interventiepost is ingericht. Eén van hen heeft ernstige onderkoelingsverschijnselen. Zij werden overgebracht naar het ziekenhuis. Onder de opvarenden waren enkel volwassen personen en ook één bejaarde vrouw.

Even was er de vrees dat er mensen in het water waren terechtgekomen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Transmigranten proberen de Franse en Belgische kust af te varen om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Maandag werden nog twee Somaliërs voor de Engelse kust gered, maar de zoekoperatie naar een derde man werd dinsdagmiddag zonder resultaat stopgezet. Mogelijk zijn er ook twee migranten verdwenen in Franse wateren, al heerst daar nog onduidelijkheid over.