camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

duurzaam beleggen

Pensioenfonds lanceert klimaatsignaal

Het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP verkoopt al zijn beleggingen in olie-, gas- en steenkool­producenten. Ook bij Belgische pensioenfondsen leeft het debat.

woensdag 27 oktober 2021 om 3.25 uur

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion protesteerde in juli tegen beleggingen in fossiele energie bij het ABP. Patrick Post

Het pensioenfonds ABP gaat tussen nu en begin 2023 voor 15 miljard euro aan beleggingen verkopen. Alle bedrijven die meer dan 1 procent van hun omzet uit steenkool, olie en gas halen, gaan de deur uit. Daarmee komt het fonds tegemoet aan de aanbevelingen van internationale organisaties. ‘Recente rapporten van het ­VN-klimaatpanel (IPCC) en het ­Internationaal Energieagentschap (IEA) geven aan dat er een zeer forse versnelling van de energietransitie nodig is om de ­klimaatdoelen van Parijs te halen’, legt topvrouw Corien Wortmann uit op de website van het fonds.

In Nederland wordt het debat over de rol van de pensioenfondsen in de klimaattransitie al enige tijd gevoerd. Steeds meer pensioengerechtigden hebben het er moeilijk mee dat hun reserves worden aangewend voor activiteiten die het klimaat schaden.

Europese groene lijst ‘zal grenzen verleggen’

In België is het stiller, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. De sector- en bedrijfspensioenfondsen (de zogenaamde tweede pijler) zijn hier wel veel kleiner: ze beheren gezamenlijk 40 miljard euro, tegenover 1.800 miljard ­euro in Nederland. Gegevens van de koepelorganisatie PensioPlus tonen dat voor 83 procent van de Belgische pensioenfondsen duurzaamheidsoverwegingen een ‘substantiële rol’ spelen in het ­beleggingsbeleid. Zo’n 53 procent heeft ook een concreet beleid uitgewerkt.

Juiste vragen

‘Het ABP geeft hiermee een ­belangrijk signaal af’, oordeelt Philip Neyt, voorzitter van PensioPlus. ‘Omdat dit fonds zo groot is, speelt het een voorbeeldrol. Voor Belgische pensioenfondsen is zo’n actieve stap minder evident, omdat onze leden meestal via vermogensbeheerders werken, en niet rechtstreeks in bedrijven beleggen. Ze stellen natuurlijk wel de juiste vragen. Geen enkele vermogensbeheerder kan het zich veroorloven om niet met dit topic bezig te zijn.’

De Belgische pensioenfondsen krijgen op hun beurt ook vragen van hun achterban over het duurzaamheidsbeleid. Twee derde van de fondsen die bij PensioPlus zijn aangesloten, moest al uitleg ­geven. De vragen komen vooral van de werkgevers, zo blijkt, en minder vaak van de werknemers.

‘Uit onderzoek blijkt dat een aandelen­portefeuille zonder producenten van fossiele brandstoffen ook goed kan renderen’ Corien WortmannPensioenfonds ABP Corien Wortmann Pensioenfonds ABP

Een duurzamer beheer van de pensioengelden vergt wel enkele afwegingen. Zo zijn de fondsen wettelijk verplicht ‘te handelen in het belang van de aangeslotenen en van het correct nakomen van de pensioenverplichtingen’. In het verleden werd dat voornamelijk gemeten via het financiële rendement. Maar vooral op Europees vlak woedt de discussie over hoe de investeringen van het pensioenfonds een impact hebben op een aantal duurzaamheidscriteria. ‘Het is belangrijk dat daarover uniforme regels komen’, zegt Neyt. Hij verwijst naar de zogenaamde ‘taxonomy’, die bepaalt welke beleggingen als ‘groen’ aangemerkt mogen worden en welke niet.

Niet bang voor rendementsverlies

Daarnaast mag duurzaamheid het rendement niet te veel in de weg staan, want de pensioenfondsen moeten natuurlijk de pensioenen kunnen blijven uitbetalen tot ver in de toekomst. Dat is trouwens ook zo voor het ABP: het benadrukte gisteren uitdrukkelijk dat het afscheid van de fossiele brandstoffen het rendement van het beheerde vermogen niet zal aantasten. ‘Er is veel onderzoek waarin wordt aangetoond dat een aandelenportefeuille zonder producenten van fossiele brandstoffen ook goed kan renderen’, zegt Wortmann daarover. ‘Klimaat­risico’s zijn op termijn ook financiële risico’s.’ Ze bedoelt dat niet beleggen in fossiele brandstoffen misschien gunstiger is voor het rendement dan het wel te doen.

Ook de Belgische pensioenfondsen zijn daar steeds meer van overtuigd. In 2018 noemde 18 procent de vrees voor rendements­verlies als reden om voorzichtig te zijn met duurzaamheidscriteria. In 2020 gold dat nog maar voor 4 procent van de fondsen. Wel is er vrees dat de transparantie­verplichtingen tot extra kosten ­leiden. Vooral voor kleine fondsen zouden die relatief zwaar door­wegen.

Binnenland
 1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
 2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
 3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
 4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
 5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
 6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
 7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
 8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
 9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
 10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
 11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
 12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
 13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
 14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
 15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
 16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
 17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
 18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen