Gevolg van Operatie Sky ECC: nu ook 64 arrestaties in Albanees milieu
De politie deed meer dan honderd huiszoekingen dinsdag. Foto: federale politie

Bij de vierde politieoperatie in een week tijd als gevolg van Operatie Sky ECC zijn 64 leden van een wijdvertakte, voornamelijk Albanese bende opgepakt.

‘We ontdekken een nieuwe criminele wereld die er tot nu toe in was geslaagd grotendeels onopvallend te blijven.’ Eric Jacobs, de gerechtelijke directeur van de Brusselse federale politie, windt er geen doekjes om. Zonder de kraak van het Sky ECC-netwerk, waarbij in maart van dit jaar het versleutelde communicatiesysteem van de onderwereld werd blootgelegd, was de grootschalige antidrugsoperatie van dinsdag in Brussel (en ook Antwerpen) er nooit gekomen. De politie drong dinsdag door tot in het hart van een goed gestructureerde en voornamelijk Albanese bende, die de voorbije jaren tonnen cocaïne ons land binnensmokkelde en weer uitvoerde.

• Albanese bende waste cocaïne op Luikse platteland

De politie arresteerde bij meer dan honderd huiszoekingen 64 verdachten en ontdekte zes labo’s waar cocaïne, die in België was ingevoerd, werd herverpakt om verspreid te worden over Europa. Het ging grotendeels om cocaïnewasserijen. Een van de technieken die drugsbendes meer en meer gebruiken, is het door middel van chemische processen verbergen van ­cocaïne in andere producten, bijvoorbeeld textiel. Zo dompelen ze een T-shirt of handdoek onder in een oplossing met cocaïneconcentraat. Het product wordt zo als het ware geperst in de kledingstukken. Met het blote oog is er niets aan te zien. Om de cocaïne weer uit het textiel te halen, heb je een cocaïnewasserij nodig. Volgens het federaal parket werden dinsdag ook een aantal Colombianen opgepakt – Colombia is het bronland van de cocaïne. Er werden ook tientallen wapens, 67 voertuigen, 1 miljoen euro cash geld en luxehorloges in beslag genomen.

De zaak was aan het licht gekomen na de Encrochat-kraak uit 2020, waarbij de Franse en Nederlandse politiediensten het versleutelde chatsysteem Encrochat ontcijferden. Criminele bendes (ook de nu opgerolde) schakelden massaal over naar een ander systeem: Sky ECC. Maar ook dat systeem werd gekraakt door de Belgische federale politie, in maart dit jaar. Volgens Jacobs heeft de operatie van dinsdag een netwerk blootgelegd dat cocaïne vanuit Zuid-Amerika in ons land invoerde per zeecontainer of privéjet, en de drugs vervolgens uitvoerde naar Italië, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Portugal. De speurders vermoeden links met de ’ndrangheta, de Calabrese maffia, in Italië.

Algerijn weer opgepakt

Een van de kopstukken van de opgerolde bende is volgens onze informatie de Algerijn Abdewahab G., die in 2006 al eens vier ton cocaïne ons land heeft binnengesmokkeld. De man werd in 2008 vrijgesproken wegens een procedurefout. Hij is nu opnieuw opgepakt.

Er zijn ook sterke aanwijzingen op dat de bende achter een onopgeloste moord op een Albanese man in Brussel zou zitten.

Operatie Sky ECC heeft ook een keerzijde. Eric Snoeck, de directeur van de federale gerechtelijke politie, waarschuwde gisteren dat ze op dit moment permanent een vijfde van de totale onderzoekscapaciteit van de politie opslorpt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig