Advocaat Schild & Vrienden vraagt om dossier weg te halen bij Gentse hof van beroep

Volgens de advocaat van Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden) bestaat er een ‘schijn van partijdigheid’ bij het Gentse hof van beroep dat zijn strafzaak moet behandelen. Een van de burgerlijke partijen is een oud-magistraat van het Gentse hof van beroep. Daardoor zouden, volgens Van Langenhove, de huidige rechters van het hof niet meer onafhankelijk kunnen oordelen.

Het Hof van Cassatie behandelde dinsdagvoormiddag de vraag van Van Langenhove om zijn strafzaak aan een ander hof van beroep (Antwerpen of Brussel, red.) voor te leggen. Zijn advocaat, Frank Scheerlinck, heeft een verzoekschrift ingediend wegens ‘wettige verdenking’. Dat betekent dat, volgens de advocaat, het Gentse hof van beroep niet onafhankelijk en onpartijdig is om uitspraak te doen in de strafzaak van Van Langenhove. Een van de burgerlijke partijen in die zaak is een gepensioneerde magistraat van het hof (Henri Heimans, red.). Daardoor zou er bij de huidige rechters een ‘schijn van partijdigheid’ bestaan.

Het parket van Oost-Vlaanderen vraagt de doorverwijzing van Van Langenhove en acht andere leden van Schild & Vrienden naar de correctionele rechtbank. Voor het Kamerlid luidt de inverdenkingstelling ‘inbreuk op de wapenwetgeving voor het bezit van pepperspray en diverse inbreuken op de antiracismewet’. De andere personen worden verdacht van inbreuken op de anti-negationismewet of de anti-discriminatiewet.

• Dries Van Langenhove is onschendbaarheid kwijt

Het parket is zijn strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage van 5 september 2018. Die maakte duidelijk dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Van Langenhove in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Intussen is Van Langenhove Kamerlid, verkozen op een lijst van het uiterst rechtse Vlaams Belang.

De Gentse raadkamer moet beslissen of Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de strafrechter moeten verantwoorden. De advocaat van de verdediging heeft onder meer een verzoek tot wraking ingediend tegen de onderzoeksrechter in het dossier, vanwege ‘partijdigheid’. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens trok zich daarop terug uit het onderzoek.

• Uitgediept rechts-extremisme | Het rijzen van de Zwarte Zon

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI), die deel uitmaakt van het Gentse hof van beroep, controleert nu of de rechtspleging volgens de regels van de kunst is verlopen. Na de terugtrekking van de onderzoeksrechter gaat de KI na of het strafonderzoek objectief is uitgevoerd. Dat wordt door de verdediging betwist. De procedures leidden al tot enige vertraging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig