Na jaren van controverse is Japanse prinses Mako dan toch getrouwd
Mako en Kei Komuro op de persconferentie. Foto: AP

De Japanse prinses Mako (30) is dinsdag na jaren van controverse getrouwd met haar verloofde Kei Komuro (30), een gewone burger. Daarmee geeft ze haar koninklijke status op.

Op de Japanse televisie was te zien hoe Mako – de oudste dochter van kroonprins Fumihito, broer van de huidige keizer – de keizerlijke residentie in Tokio verliet en afscheid nam van haar familie. Ze zal vanaf nu door het leven gaan als Mako Komuro.

In de namiddag lokale tijd hield het koppel een persconferentie. Ze zei dat ze de onjuiste berichtgeving van de media over haar verloving met Komuro betreurt en dat die haar stress bezorgde. Mako verontschuldigde zich verder voor de problemen die haar huwelijk met zich meebracht en dat ze begreep dat mensen er verschillende meningen over hadden.

Ook Komuro, een voormalige klasgenoot van Mako, verontschuldigde zich, maar zei in een ongewoon openhartig gesprek voor Japan, dat hij van Mako hield en haar hun hele leven samen zou steunen. Voor de gelegenheid had hij zijn haar laten knippen. Toen hij vorige maand in Japan aankwam na twee jaar in New York te hebben gestudeerd, had hij lang haar dat hij in een paardenstaart droeg. De Japanse media kon dat niet smaken en noemde de haartooi ‘onrespectvol’.

Na jaren van controverse is Japanse prinses Mako dan toch getrouwd
Kei Komuro arriveerde met paardenstaart in Japan. Foto: Belga

Uitstel

Mako en Komuro verloofden zich in september 2017. Hun huwelijk werd wel al een aantal keer uitgesteld, onder meer door een ruzie over een studielening van de ex-stiefvader van Komuro. Zolang die ruzie niet was opgelost, kon van een huwelijk volgens de vader van Mako geen sprake zijn. In april dit jaar gaf Komuro aan te willen schikken met zijn ex-stiefvader. Het is onduidelijk of dat conflict intussen volledig is opgelost.

De keizerlijke instelling had eerder deze maand gezegd dat de huwelijksceremonie, het receptiebanket en andere rituelen niet zouden doorgaan vanwege de ophef over het financiële geschil. Ook zag Mako af van de afkoopsom die ze van de regering krijgt als ze trouwt. Japanse prinsessen krijgen traditiegetrouw zowat 150 miljoen yen (ongeveer 1,1 miljoen euro) als ze in het huwelijk treden met een gewone burger en dus hun titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis verliezen.

Het koppel is van plan om na het huwelijk naar de Verenigde Staten te verhuizen, waar Komuro werkt bij een advocatenfirma. Voor de verhuis zal Mako voor het eerst een paspoort moeten aanvragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig