De vakbonden en werkgevers in de chemiesector hebben een voorakkoord bereikt over de lonen en een coronapremie voor de 130.000 werknemers in de sector. Dat bevestigen vakbond ACVBIE en werkgeversfederatie Essenscia.
De vakbonden gaan het akkoord nu voorleggen aan de achterban. ‘Het komt aan hen toe om te beslissen of we het gaan aanvaarden’, aldus Koen De Kinder, federaal secretaris van de christelijke vakbond ACVBIE. De staking die de bonden komende vrijdag wilden organiseren in de chemiebedrijven, wordt wel sowieso opgeschort.
In het voorakkoord zit een opslag van 0,4 procent vanaf 1 januari 2022, met een minimum van 10 cent per uur. De minimumlonen worden twee keer verhoogd met 10 cent per uur. Daarnaast komt er een coronapremie van 200 euro.
Er is ook afgesproken om het opleidingsbeleid in de sector te versterken, zegt Koen Laenens van werkgeversorganisatie Essenscia. ‘Het gaat over een structurele financiering van het sectoraal vormingsfonds zodat de opleidingsinspanningen in de toekomst gewaarborgd blijven. We zijn een sector in transitie met veel uitdagingen die nieuwe vaardigheden vergen. We willen daarbij niemand achterlaten.’
Nationale staking
De vakbonden hadden aangekondigd dat op 29 oktober een nationale stakingsdag zou volgen als geen doorbraak zou komen in het overleg over een nieuw sectoraal akkoord in de chemiesector. Volgens de bonden wilden de werkgevers niet tegemoetkomen aan eisen rond een coronapremie en loonsverhogingen voor 2021. Er waren al acties, onder meer bij Agfa-Gevaert in Mortsel.
De chemiesector omvat volgens de vakbonden zowat 130.000 werknemers die actief zijn in de basischemie, kunststof- en rubberverwerking en farmaceutische nijverheid.