camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kunst

Te koop: villa met Caravaggio’s enige muurschilderingen

dinsdag 26 oktober 2021 om 3.25 uur

Plafondschildering van Caravaggio. rr

Had je 500 miljoen, wat zou jij dan doen? Een villa kopen met de enige muurschilderingen die de Italiaanse schilder Caravaggio ooit uitvoerde? In januari komt in Rome voor 500 miljoen euro ­namelijk een villa te koop met dat unieke extraatje.

De schilderwerken van zo’n 2,75 meter breed werden besteld door kardinaal Francesco Maria Del Monte in de 16de eeuw, om het plafond op te luisteren van zijn ­laboratorium voor alchemie in het Casino dell’Aurora di Villa Ludo­visi Boncompagni, ofte Villa Aurora voor de vrienden. Het pand ligt in centrum Rome, vlakbij de tuinen van de Villa Borghese.

De Caravaggio alleen al wordt geraamd op zo’n 310 miljoen euro. De rest is mooi meegenomen, ­zoals de fresco’s van de barok­kunstenaar Guercino die werden besteld door de familie Ludovisi, die het gebouw kocht van Del Monte. De verkoop gebeurt na een dispuut over de erfenis van prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, die overleed in 2018.

Er rest u slechts één hindernis: eenmaal het pand per opbod is verkocht, heeft de Italiaanse staat het recht om het pand te kopen voor dezelfde prijs. Reken op 11 miljoen euro restauratiekosten. (jst)

De podcasts van De Standaard