Een zware regenstorm die sinds het weekend over de westkust van de Verenigde Staten trekt, veroorzaakt veel overlast. In de staten Californië, Oregon en Washington zitten zo'n 350.000 gezinnen zonder stroom. Ook zijn wegen geblokkeerd door overstromingen en modderstromen.

Vooral Californië heeft het zwaar te verduren. Volgens de San Francisco Chronicle gaat het om de hevigste storm in 26 jaar, en de tweede zwaarste sinds 1950. De staat heeft dit jaar enorm zware bosbranden gezien. Meer dan 700.000 hectare natuurgebied is verwoest.

Door de kaalslag in de afgebrande gebieden kan de bodem de overvloedige regen niet vasthouden. Dat leidt tot overstromingen en modderstromen, waardoor verschillende snelwegen zijn afgesloten. Hulpdiensten evacueren opnieuw bewoners uit de buurt van de afgebrande gebieden.

Verwoestende regenstorm plaagt Amerikaanse westkust
Foto: AP

In San Francisco en de hoofdstad Sacramento staan straten onder water en zijn elektriciteitspalen omgewaaid. De hevige wind die door de brug Golden Gate Bridge woei veroorzaakte een spookachtig geluid (zie video bovenaan).

Maandag trekt het regenfront verder naar het zuiden, in de richting van Los Angeles. In de Sierra Nevada valt maandag mogelijk meer dan 25 centimeter regen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig