camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

maandag 25 oktober 2021 om 17.00 uur

 isopix

1Overlegcomité vervroegd

Het Overlegcomité wordt vervroegd van vrijdag naar dinsdagmiddag. Dat heeft de woordvoerder van de premier aangekondigd. Het Overlegcomité zal om 16.30 uur digitaal plaatsvinden.

Ondertussen raakte ook bekend dat de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) – die zich woensdag opnieuw beraadt over welke doelgroepen eventueel een bijkomende boosterdosis van een coronavaccin nodig hebben – een beroep zal kunnen doen op het advies van de Hoge Gezondheidsraad over een extra dosis voor de algemene bevolking. Dat bevestigde Yves Van Laethem, de voorzitter van de coronataskforce in de HGR, aan het persagenschap Belga. Oorspronkelijk werd het advies van de HGR pas begin november verwacht, maar na de aankondiging van de Vlaamse regering afgelopen vrijdag om de algemene bevolking een derde coronaprik toe te willen dienen, moest een versnelling hoger worden geschakeld.

2De Wever zit uitbreiding coronapas niet zitten: ‘Vals gevoel van veiligheid’

Het gebruik van het Corona Safe Ticket (CST) ook in Vlaanderen uitbreiden, dat ziet N-VA-voorzitter Bart De Wever alvast niet zitten. Dat liet de Antwerpse burgemeester weten aan VRT.Nws. Hij waarschuwt voor overdreven verwachtingen en een vals gevoel van veiligheid die het CST zou scheppen.

‘Viroloog Steven Van Gucht zegt zelf dat de gevaarlijkste events die hij bijwoont CST-events zijn, omdat iedereen denkt dat er niks meer nodig is. Je moet er toch mee opletten’, aldus De Wever. ‘Misschien zijn andere maatregelen op specifieke plekken wel adequater.’ De Wever doelt dan op het herintroduceren van de mondmaskerplicht op bepaalde drukke plaatsen.

Het meest recente nieuws over de coronapandemie vindt u hier.

3Moderna meldt ‘robuuste’ werking coronavaccin bij 6- tot 11-jarigen

Het coronavaccin van producent Moderna heeft ook een ‘robuuste’ werking bij kinderen tussen 6 en 11 jaar, deelt het farmabedrijf zelf mee. Moderna baseert zich op klinische tests bij 4.700 zes- tot elfjarigen. Daaruit komt ‘een maand na de tweede dosis een sterke immuunrespons in deze groep van kinderen’ naar voren, staat in een mededeling. Het vaccin heeft ook een ‘gunstig veiligheidsprofiel’, meldt Moderna nog. De meest gemelde neveneffecten zijn vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en pijn op de plaats van de injectie.

Ook andere producenten werken aan een vaccin dat bij kinderen kan worden toegediend. De Amerikaanse regulator FDA komt dinsdag bijeen om een aanvraag van Pfizer voor een coronavaccin bij vijf- tot elfjarigen te beoordelen. Moderna wil ‘op korte termijn’ een aanvraag tot goedkeuring voor die zes- tot elfjarigen indienen.

4Tien arrestaties in groot drugsonderzoek na Operatie Sky

De federale gerechtelijk politie heeft tien personen gearresteerd in een onderzoek dat vorig jaar opgestart werd in het kader van mogelijke granaataanslagen in Antwerpen of omgeving. Daarin verzamelden de speurders van de federale gerechtelijke politie Antwerpen informatie over twee families en hun criminele activiteiten, die mogelijk werden aangestuurd vanuit Dubai. Gekraakte geëncrypteerde berichten uit Operatie Sky leverden in dit onderzoek extra informatie op en die leidde tot de identificatie van enkele medeverdachten en andere criminele feiten, zoals de invoer van minstens 1,3 ton cocaïne, goed voor een geschatte straatwaarde van 51,6 miljoen euro.

Dat leidde vandaag dan weer tot 13 huiszoekingen in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten, Wommelgem en in de gevangenissen van Antwerpen en Wortel. Daarbij werden 10 personen opgepakt. Het gaat om mannen tussen 23 en 44 jaar en een vrouw van 28. Er konden ook enkele voertuigen en luxegoederen in beslag genomen worden.

5Poging tot staatsgreep in Soedan

In Soedan heeft het leger maandagochtend een staatsgreep gepleegd, meldt het Soedanese ministerie van Informatie. Premier Abdallah Hamdok is gearresteerd en naar een ‘onbekende locatie’ gebracht omdat hij, nog altijd volgens het ministerie, zou geweigerd hebben zijn steun uit te spreken voor de coup. Ook verschillende ministers en politici zouden zijn aangehouden. Generaal Abdel Fattah al-Burhan heeft de regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen. Van zodra het nieuws van de arrestatie van Hamdok bekend werd, trokken demonstranten in de hoofdstad Khartoem de straat op om hun onvrede over de staatsgreep te betuigen. Bij de demonstraties zouden zeker twaalf gewonden zijn gevallen.

Vorige maand werd volgens de Soedanese overheid nog een staatsgreep verijdeld, die zou zijn voorbereid door aanhangers van de voormalige president Omar Hassan al-Bashir. Het regime van Al-Bashir werd in 2019 na massale demonstraties ten val gebracht. Daarna werd een overgangsregering ingesteld, die bestond uit militairen en verschillende burgergroeperingen. Het is de bedoeling dat er in het land uiteindelijk een regering komt die volledig uit burgers bestaat.

  rtr

6Noodtoestand uitgeroepen in Guatemala

De president van Guatemala, Alejandro Giammattei, heeft de noodtoestand uitgeroepen in het departement Izabal na enkele dagen van gewelddadige confrontaties tussen politie en betogers die protesteren tegen een mijnproject. Het parlement heeft nu drie dagen om de maatregel van de president te bevestigen. De noodtoestand zou dertig dagen duren. In die periode zou er een avondklok gelden van 18 tot 6 uur, en ook een samenscholingsverbod.

De jongste twaalf dagen eindigden drie manifestaties in Guatemala met geweld. Zo kwamen vorige week ex-soldaten op straat om een financiële bonus te eisen voor hun dienst tijdens de burgeroorlog in het land. Rond dezelfde periode blokkeerden inwoners van een dorp langs de grens met El Salvador de grensovergang om af te dwingen dat de weg hersteld zou worden. Op 12 oktober kwamen honderden demonstranten op straat in de hoofdstad Guatemala City om het racisme in het land aan te kaarten.

De terugkerende protesten en wegblokkades, die ook steeds langer duren, zijn volgens sommigen een symptoom van een overheid die er niet in slaagt sociale conflicten in het land op te lossen.

  ap

7Twee verdachten agressie op Manchester City-fan blijven in cel

De twee door de onderzoeksrechter aangehouden verdachten van de agressie op een 63-jarige fan van Manchester City op de parking langs de E40 in Drongen, eerder deze maand, blijven in de cel. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist.

Na het voorval pakte de politie vijf personen op. Drie verdachten werden in verdenking gesteld voor schuldig verzuim, maar vrijgelaten onder voorwaarden – onder meer een verbod om voetbalmatchen bij te wonen. De man die de agressie pleegde, een 23-jarige man uit Wetteren en een 25-jarige man uit Aarschot, werden aangehouden door de onderzoeksrechter. De raadkamer besliste nu dat zij in de cel moeten blijven.

Het slachtoffer verkeerde een tijd in kritieke toestand en heeft, volgens zijn zoon, hersenschade opgelopen.

8Opnieuw onderzoek naar energieleverancier Mega na klachten

De economische inspectie opent voor de tweede keer in een jaar tijd een onderzoek naar energieleverancier Mega, meldt VTM Nieuws. Het onderzoek komt er naar verluidt na een stortvloed aan klachten van klanten die plots een veelvoud van hun voorschotbedrag moeten betalen, ook al hebben ze een vast contract.

Klanten met een vast contract zijn zeker van een vaste prijs voor elektriciteit en aardgas, ook al stijgen die fiks op de internationale markten, zoals nu het geval is. Energieleverancier Mega zou echter ook aan die groep hogere voorschotten vragen, zonder de klant op de hoogte te brengen. Daarnaast zouden ook verschillende klanten plots van een vast naar een variabel contract zijn overgezet. Zowel de ombudsman als de consumentenorganisatie Test Aankoop kregen al honderden klachten binnen.

‘Het is de tweede keer dat we een onderzoek lanceren, we staan uiteraard aan de kant van de consument die zich niet bedrogen mag voelen door zijn energieleverancier’, zei federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aan VTM Nieuws. Na het eerste onderzoek van de economische inspectie kreeg Mega een forse boete.

9Ondernemersvertrouwen gestabiliseerd

Na twee opeenvolgende dalingen de maanden voordien, is het vertrouwen van de Belgische ondernemers in oktober weer gestabiliseerd. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank. In de dienstensector herstelde het vertrouwen vrij sterk na drie opeenvolgende dalingen. Maar in de andere sectoren – bouw, handel en verwerkende nijverheid – ging het vertrouwen erop achteruit.

De algemene synthetische curve van het ondernemersvertrouwen, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, daalt in oktober voor het eerst sinds mei 2020. ‘Toen bereikte ze haar laagste punt sinds het begin van de covid-19-crisis’, duidt de Nationale Bank.

10Nederlands weerinstituut vreest dat zeespiegel sneller dan verwacht zal stijgen

Als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt, zal de zeespiegel aan de Nederlandse kust waarschijnlijk sneller stijgen dan verwacht. Dat heeft het Nederlandse weerinstituut KNMI berekend.

De meest recente berekeningen van het KNMI stammen uit 2014 en die voorspelden dat de zeespiegel tegen 2100 met één meter gestegen zal zijn. Uit de nieuwe cijfers blijkt de stijging eerder 1,2 meter zal zijn, als de broeikasuitstoot de komende jaren niet aanzienlijk afneemt. Als het smelten van de Antarctische IJskap op de Zuidpool daarbij ook nog eens versnelt, komt zelfs een stijging van de zeespiegel met 2 meter, in 2100, in zicht.

De podcasts van De Standaard