Nederlands weerinstituut: zeespiegel stijgt waarschijnlijk sneller dan verwacht
De kust bij Egmond aan Zee. Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt zal de zeespiegel aan de Nederlandse kust waarschijnlijk sneller stijgen dan verwacht. Dat heeft het Nederlandse weerinstituut KNMI berekend.

De meest recente berekeningen van het KNMI stammen uit 2014 en die voorspelden dat de zeespiegel tegen 2100 met één meter gestegen zou zijn. Uit de nieuwe cijfers blijkt de stijging eerder 1,2 meter zal zijn, als de broeikasuitstoot de komende jaren niet aanzienlijk afneemt. Als het smelten van de Antarctische IJskap op de Zuidpool daarbij ook nog eens versnelt, komt zelfs de 2 meter zeespiegelstijging in 2100 in zicht.

Opwarming van de aarde heeft daarnaast ook grote invloed op het Nederlandse klimaat, dat volgens het weerinstituut steeds meer zal gaan lijken op de weersomstandigheden die nu in Zuid-Europa gangbaar zijn.

De kans op droge lentes en zomers in Nederland is volgens de nieuwe berekeningen groter geworden. De zwaarste zomerbuien zullen bovendien extremer worden en de kans op valwinden neemt toe.

Het onderzoek van het KNMI, Klimaatsignaal’21, is een tussentijds bericht van een groter rapport dat het instituut iedere zeven jaar uitbrengt. De volledige versie verschijnt in 2023.