Netflix wil niet opdraaien voor extra dataverkeer door ‘Squid game’
Still uit ‘Squid game’. Foto: netflix

Netflix weigert te betalen voor het extra dataverkeer dat wordt veroorzaakt door de populariteit van series zoals Squid game. Dat had een Zuid-Koreaanse internetprovider geëist.

Een Koreaanse internetprovider wil dat het streamingplatform Netflix een vergoeding betaalt voor het gebruik van zijn netwerk. Het bedrijf vindt dat Netflix alleen al voor vorig jaar 27,2 miljard (zo’n 20 miljoen euro) moet betalen, melden lokale media. Dat zou zo’n 6 procent zijn van de omzet van het Koreaanse telecombedrijf. Dat is nog voordat Squid game op het platform werd geplaatst.

De directe financiële impact van een netwerkgebruiksvergoeding op Netflix is onduidelijk. Het bedrijf vreest dat die impact exponentieel zal groeien en dat internetproviders wereldwijd het voorbeeld zullen volgen. Netflix betaalt wel een vergoeding op de Amerikaanse thuismarkt, maar nergens anders. Koreaanse contentmakers betalen Koreaanse telecomproviders.

Squid game, een Zuid-Koreaanse thriller over een groep mensen die op leven en dood kinderspellen spelen, werd in de eerste vier weken na de première door een recordaantal van 142 miljoen mensen bekeken via Netflix. Nadat de serie aan het einde van het derde kwartaal op Netflix was gekomen, ontstond al snel een hype.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig