Gezinsgeluk en oorlogshorror in één beeld: ‘Foto van het jaar’ gaat de wereld rond
De vader verloor zijn been na een bombardement, zijn zoon werd zo geboren. Foto: Mehmet Aslan

Een vader houdt zijn zoontje in de lucht. Ze lachen allebei, maar de vader heeft maar een been en het jongetje heeft geen ledematen. Het beeld werd verkozen tot ‘Foto van het jaar’.

Het beeld werd gemaakt door de Turkse fotograaf Mehmet Aslan en werd uit duizenden inzendingen gekozen door de jury van de prestigieuze Siena International Photo Awards. De dualiteit van gezinsgeluk en gruwelijke littekens door de oorlog is ‘emotioneel beladen en sterk’, aldus de jury.

The Washington Post kon met afgebeelde personen spreken. De vader heet Munzir al-Nazzal en is een Syrische vluchteling. Hij verloor zijn been toen een markt in de Syrische stad Idlib gebombardeerd werd. Zijn 5-jarige zoontje, Mustafa, werd zo geboren. Hij lijdt aan tetra-amelie, een zeldzame aangeboren afwijking. Die zou het gevolg zijn van de medicatie die zijn moeder nam tijdens de zwangerschap, nadat ze slachtoffer van een gifgasaanval was geworden. Het gezin woont nu al drie jaar in Turkije.

De foto kreeg de titel ‘Hardship of life’ (‘Ontbering van het leven’). Die verwijst niet alleen naar de fysieke handicaps van vader en zoon, maar ook naar de vruchteloze zoektocht van het gezin naar protheses die Mustafa enige vorm van zelfstandigheid moeten bieden. De fotograaf verklaarde dat hij met de foto het gezin hoopt te helpen in hun zoektocht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in