James Michael Tyler, Gunther uit <I>Friends</I>, is overleden
James Michael Tyler (links) als Gunther in Friends. Foto: rr

De Amerikaanse acteur James Michael Tyler, bekend geworden als Gunther in de hitserie Friends, is overleden. Hij leed al een tijdje aan kanker en werd 59.

James Michael Tyler, de man die het Friends-personage Gunther onsterfelijk maakte, is zondagochtend op 59-jarige leeftijd in zijn woning in Los Angeles overleden.

Tyler leed sinds 2018 aan prostaatkanker. Hij maakte pas in juni van dit jaar bekend dat hij de ziekte had tijdens een interview met de Amerikaanse zender NBC. De kanker zaaide uit naar zijn botten, en Tyler raakte later verlamd.

Zevende vriend

Hoewel hij geen deel uitmaakte van de zes hoofdpersonages van Friends, werd Gunther niet zelden ‘de zevende vriend’ genoemd. De sarcastische barman van Central Perk, het favoriete koffiehuis van de zes vrienden, kreeg vaak oneliners toegeschreven en sprak in een aflevering zelfs Nederlands. In totaal verscheen zijn personage in 150 van 236 afleveringen, en dat terwijl Gunther pas na zijn 33ste aflevering de weinig memorabele eerste zin ‘Yeah.’ kreeg.

Tyler werd als Gunther gecast toen hij zelf als barista werkte in een koffiebar in de Amerikaanse stad Los Angeles. De acteur verscheen ook in onder meer Sabrina the teenage witch en Scrubs. Ook na de laatste aflevering van Friends in 2004 bleef hij regelmatig verschijnen in zijn rol als Gunther op fanevenementen.

In mei verscheen Tyler nog kort via Zoom in de Friends-reünie. ‘Het waren de meest memorabele jaren van mijn leven’, zei hij toen over zijn tijd als acteur in de serie die van 1994 tot 2004 liep. ‘Het had geen mooiere ervaring kunnen zijn’ Toen hij later bekend maakte dat hij er niet live kon bij zijn door zijn ziekte, zei hij dat het ‘bitterzoet was’. ‘Ik was erg blij dat ik er bij betrokken werd. En het was eigenlijk mijn beslissing om via Zoom deel te nemen. Ik wilde geen domper op de feeststemming brengen, snap je? Ik wilde niet dat het zou zijn: “Oh, en trouwens, Gunther heeft kanker.”’

Steunbetuigingen

Eerder dit jaar werd Tylers spoken word-uitvoering van het gedicht ‘If you knew’ in een video gegoten om aandacht te vragen voor de Prostate Cancer Foundation. ‘Hij wilde zo veel mogelijk mensen helpen’, staat te lezen in een communiqué van zijn management. ‘Hij deelde moedig zijn verhaal en voerde campagne voor vroege bloedtests.’ Verder werd zijn enthousiasme geprezen: ‘Als je James één keer had ontmoet, had je er een vriend voor het leven bij.’

Warner Bros. noemt de acteur ‘een integraal deel van onze Friends-familie’. Verschillende acteurs betuigen hun medeleven op sociale media. Jennifer Aniston, op wiens personage Rachel Green Gunther een crush had, schreef op Instagram dat de serie ‘niet hetzelfde geweest zou zijn’ zonder Tyler. Ook onder meer voormalig Friends-producer Kevin Bright, schrijver en producer Jeffrey Klarik betuigden op Twitter hun medeleven.

Tyler laat zijn echtgenote Jennifer Carno na.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig