Duitse politie stopt extreemrechtse ‘burgerwachten’ die met machete en knuppels grens met Polen bewaken
Het was druk in Guben. Als protest tegen de extreemrechtse burgerwacht vond tegelijk ook een mars tegen racisme plaats Foto: REUTERS

Knuppels, een machete, een bajonet, pepperspray. Zo’n 50 extreemrechtse Duitsers hadden zich gewapend om eigenhandig migranten tegen te houden. De politie is niet opgezet met de ‘aangeboden hulp’ om de grens te bewaken.

De zelfverklaarde burgerwachten hadden gehoor gegeven aan een oproep van Der Dritte Weg, een uiterst rechtse partij. Ze hadden als doel de Duits-Poolse grens te bewaken nabij de stad Guben. De politie nam hun wapens in beslag en dreef de 50 verdachten uiteen. De burgemeester van Guben had eerder al aangegeven dat hij elke burgerwacht of overname van het staatsmonopolie op geweld zou afwijzen.

Duitsland heeft 800 politieagenten ingezet aan de Poolse grens, ze moeten de toestroom aan migranten dag en nacht controleren. De migranten proberen de Europese Unie binnen te komen, voornamelijk vanuit Wit-Rusland. Volgens Duits minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer kwamen dit jaar al meer dan 6000 mensen uit Wit-Rusland illegaal Duitsland binnen.

Vorige week zei Seehofer nog dat Duitsland niet de intentie heeft om de grens met Polen te sluiten, vandaag klinkt het dat het land de invoer van grenscontroles moet overwegen. Normaal zijn er geen paspoort- en grenscontroles tussen de 26 landen van de Schengenzone. Maar als de situatie niet verbetert, zouden die er wel kunnen komen.

Veel EU-landen beschuldigen Minsk ervan migranten (uit onder meer Irak, Syrië en Jemen) illegaal over de grens te sturen naar de EU. Zo zou Wit-Rusland Europa onder druk willen zetten, uit wraak voor de westerse sancties tegen het land. President Aleksandr Loekasjenko ontkent dat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in