Gemeenten kunnen Covid Safe Ticket inzetten na overleg met gouverneur
Themabeeld. Foto: BELGA

De burgemeesters hebben wel degelijk het recht om in hun gemeente een Covid Safe Ticket (CST) op te leggen voor bepaalde activiteiten op voorwaarde van overleg met de provinciegouverneur en een goede motivatie. Dat bevestigden Antwerps gouverneur Cathy Berx en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in De zevende dag.

Sinds vrijdag is in Wevelgem het CST verplicht bij indoorevenementen vanaf 100 personen wegens het hoge aantal besmettingen in de gemeente. Minister Beke bevestigde dat de burgemeester dat kan doen, maar hij wees erop dat in gemeenten met hoge vaccinatiecijfers een mondmaskerplicht soms eerder aangewezen is. Hij kondigde aan dat zijn collega van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open VLD) een omzendbrief aan de burgemeesters gaat sturen om hun bevoegdheden toe te lichten.

Antwerps gouverneur Cathy Berx verwees naar de wetgeving. De gemeentewet bepaalt dat de burgemeester alle passende maatregelen moet nemen om de volksgezondheid te beschermen. Het opleggen van het CST moet wel goed geargumenteerd worden, voegde ze eraan toe. Bovendien kan een fitnesscenter op basis van de contractvrijheid zelf een CST opleggen voor elke bezoeker.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) is al langer voorstander van de invoering van het CST in bijvoorbeeld fitnesscentra. Hij verwees onder meer naar een filmpje van een Brusselse influencer die naar een fitnesscenter in Vilvoorde trekt, waar – in tegenstelling tot het Brussels Gewest – geen mondmaskerplicht geldt of een CST gevraagd wordt. Hij had al een besluit klaar om het CST op te leggen in fitnesscentra, maar werd teruggefloten.

Bonte reageerde verheugd dat het nu wel mogelijk blijkt te zijn en zal nog vandaag contact opnemen met Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren. ‘Ik zal deze namiddag het besluit voorleggen aan de gouverneur’, kondigde hij aan in De zevende dag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in