Bashir Abdi wint marathon van Rotterdam en verpulvert Europees record
Bashir Abdi. Foto: rr

Onze landgenoot Bashir Abdi heeft de marathon van Rotterdam gewonnen in een nieuw Europees record. De bronzen medaille van Tokio legde de 42 kilometer af in 2u03’35. De Gentenaar haalde het voor tweevoudige winnaar Marius Kipserem. Abdi realiseerde ook een parcoursrecord.

Het was Kipserem die al vroeg, op de tweede passage van de Erasmusbrug, de wedstrijd deed ontploffen. Abdi koos behoedzaam voor zijn eigen tempo en haalde één voor één zijn tegenstanders bij. Iets voorbij dertig kilometer nestelde hij zich opnieuw in het spoor van Kipserem. Ook de Ethiopiër Wolde pikte opnieuw aan.

Op kilometer 36 achtte Abdi zijn moment gekomen. Wolde was de eerste die overboord ging, ook Kipserem had duidelijk het beste gehad en plooide bij de passage rond de Kralingseplas. Elf weken na zijn olympische marathon in Sapporo stoomde onze landgenoot in een fraaie stijl en aangemoedigd door het publiek naar de zege en kregen we voor het eerst sinds Vincent Rousseau (1994) weer een Belgische en voor het eerst sinds Fabian Roncero (1998) een Europese winnaar. Het vorige Europees record - 2u04’16” - stond op naam van de Turk Kaan Kigen Ozbilen.

Bashir Abdi wint marathon van Rotterdam en verpulvert Europees record
Foto: EPA-EFE

‘De toeschouwers langs de kant waren fantastisch. Ze schreeuwden mijn naam, op bepaalde stukken werd ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van’, zei Abdi achteraf.

‘Die laatste twee kilometer, what the fuck was dat. Die leken wel tien kilometer te duren’, zegt Abdi. ‘Ik kreeg onderweg de boodschap dat ik op schema zat, maar had helemaal niet door dat ik onder de 2u04 zou gaan. Ik ben iemand die zo weinig mogelijk op de klok kijkt en gewoon zijn gevoel volgt. Deze chrono is echt fantastisch. Ik ben een gelukkig man. Mijn seizoen is meer dan geslaagd en ik ga nu eindelijk mijn verdiende vakantie tegemoet.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in