Nieuwe migrantenkaravaan zet koers richting de Verenigde Staten
De karavaan zet in eerste instantie koers richting Mexico-Stad. Foto: REUTERS

Meer dan 2.000 migranten zijn vanuit het Mexicaanse Tapachula, op de grens met Guatemala, te voet vertrokken richting de Amerikaanse grens.

De karavaan bestaat volgens Irineo Mujica van de ngo Pueblo Sin Fronteras voornamelijk uit Centraal-Amerikanen, maar ook enkele Haïtianen en Afrikanen. Onder hen ook veel vrouwen en kinderen. De karavaan slaagde erin te vertrekken ondanks de aanwezigheid van veiligheidstroepen van de Mexicaanse migratiedienst INM en de nationale garde. Ook blokkades onderweg kunnen hen voorlopig niet tegenhouden.

De karavaan zet in eerste instantie koers richting Mexico-Stad, maar sommigen zullen proberen om de Verenigde Staten te bereiken. Eén van de leiders zei in een video dat er velen meestappen omdat er een gebrek aan middelen en kansen is in Mexico voor hen.

Onder voormalig Amerikaans president Donald Trump introduceerden de VS de ‘blijf in Mexico’-regel. Daardoor moesten asielzoekers voor de volledige duur van hun procedure in Mexico blijven. Huidig president Joe Biden schafte de regel kort na zijn aantreden af, maar een federale rechter in Texas draaide die beslissing terug.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten werden het afgelopen jaar meer dan 1,7 miljoen personen opgepakt toen ze de grens met Mexico probeerden over te steken, het hoogste aantal sinds 2000. Meer dan een miljoen van hen werden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in