Erdogan wil tien westerse ambassadeurs uitzetten na steun aan opposant
Osman Kavala (archiefbeeld) Foto: AFP

Er dreigt een nieuwe diplomatieke rel tussen Turkije en een reeks westerse landen. Tien landen hadden opgeroepen opposant Osman Kavala vrij te laten, waarop de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de betrokken ambassadeurs nu ‘persona non grata’ verklaart.

‘Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken de opdracht gegeven deze tien ambassadeurs zo snel mogelijk tot persona non grata te verklaren’, zei het staatshoofd. Eerder had Erdogan de ambassadeurs indirect al met uitwijzing bedreigd. De president verweet hen ‘onbetamelijkheid’. Ze zullen Turkije ‘moeten verlaten’ als ze het land niet meer kennen en begrijpen, voegde hij eraan toe.

Canada, Frankrijk, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en de VS riepen maandag in een mededeling tot een ‘rechtvaardige en snelle regeling van de zaak’ Osman Kavala op. De Turkse zakenman en mecenas is een zwart schaap van het bewind en zit sinds vier jaar in de gevangenis zonder dat hij berecht werd.

Het bewind verwijt de 64-jarige opposant dat hij Turkije wil destabiliseren. In december 2019 beval het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn onmiddellijke vrijlating, tevergeefs. Osman Kavala blijft zeker tot 26 november in de gevangenis, besliste een rechtbank in Istanboel begin oktober.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in