In Londen staan meer standbeelden van dieren dan van beroemde vrouwen
Op dit beeldhouwwerk ter ere van de 18e-eeuwse Britse auteur en feministisch icoon Mary Wollstonecraft was bij de onthulling in november 2020 veel kritiek. Foto: AFP

In Londen staan bijna honderd standbeelden van dieren, het aantal bekende vrouwen dat in beeld vereeuwigd werd blijft steken op vijftig. In totaal telt de Britse hoofdstad zo’n 1.500 beeldhouwwerken van personen in de publieke ruimte.

?Beroemde mannen kregen in London ruim driehonderd keer hun eigen sokkel toebedeeld. Dat schrijft de BBC vrijdag op basis van onderzoek van Art UK, een liefdadigheidsinstelling voor culturele opvoeding.

Beroemde vrouwen die in Londen een standbeeld hebben zijn onder meer Amy Winehouse en Florence Nightingale, naast talloze vrouwen uit de Britse koninklijke familie. Onder de bekende dieren die geëerd zijn met een beeld is beertje Paddington.

Vrouwen van kleur komen er wat standbeelden betreft helemaal bekaaid vanaf in de wereldstad, om hen te herdenken zijn slechts drie werken gemaakt. Ook mannen van kleur zijn in Londen ernstig ondervertegenwoordigd: voor hen zijn negen beelden neergezet, waaronder eentje voor Mahatma Ghandi.

‘Beperkt perspectief’

De gemeente stelt een miljoen pond beschikbaar om openbare kunst in de stad ‘inclusiever’ te maken. ‘De diversiteit van Londen is zijn grootste kracht, maar veel te lang hebben de standbeelden, straatnamen en gebouwen van onze hoofdstad slechts een beperkt perspectief getoond op de complexe geschiedenis van onze stad’ liet de Londense burgemeester Sadiq Khan naar aanleiding van het onderzoek weten.

‘Ik ben vastbesloten er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat ons publieke domein een completer beeld geeft van iedereen die Londen heeft gemaakt tot de ongelooflijke stad die het nu is’, beloofde Khan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in