‘Wapen was al eerder afgegaan op set voor Baldwin schot loste’
Alec Baldwin op de parkeerplaats van het lokale politiebureau, net na het dodelijke schietincident.  Foto:  BSR agency

Het wapen waarmee de Amerikaanse acteur Alec Baldwin op een filmset een cameraregisseur doodschoot, had eerder al onbedoeld schoten gelost. De crew zou het niet zo nauw genomen hebben met de standaard veiligheidsprotocollen.

De 63-jarige Alex Baldwin schoot donderdag op de set van de budgetfilm Rust per ongeluk twee leden van de crew neer met een vuurwapen dat als rekwisiet diende. Zij stuntdubbel zou afgelopen zaterdag ook al twee schoten hebben gelost met het wapen waarvan hem verteld was dat het ‘koud’ was, jargon voor een wapen zonder munitie. Dat vertellen bronnen aan de Los Angeles Times.

‘Hierop had een onderzoek moeten komen naar wat er was gebeurd’, zegt een lid van de filmploeg. ‘Er waren geen veiligheidsbijeenkomsten. Er was geen garantie dat het niet meer zou gebeuren. Het enige wat de crew wilde, was haast, haast, haast.’

Productie ligt stil

Ook Baldwin kreeg te horen dat zijn wapen ‘koud’ was, voordat hij de trekker overhaalde. Er zaten zowel losse flodders als een echte kogel in het wapen, bleek na onderzoek. Uren voordat Baldwin de vrouw doodschoot was een deel van de filmploeg van de set weggelopen uit protest tegen de arbeidsomstandigheden. Ze waren onder meer boos over de lange uren die ze moesten maken, het lange reizen en achterstallig salaris. Iemand van de cameraploeg had ook een klacht ingediend omdat de veiligheidsprotocollen niet strikt werden nageleefd.

‘De veiligheid van onze cast en crew is de topprioriteit van Rust Productions en iedereen die bij het bedrijf betrokken is’, staat in een verklaring. ‘Hoewel we geen officiële klachten hebben ontvangen over de veiligheid van wapens of rekwisieten op de set, zullen we onze procedures intern evalueren terwijl de productie wordt stilgelegd.’

‘In shock’

Baldwin zelf zegt ’in shock’ en ’verdrietig’ te zijn om de dood van Hutchins. De Hollywood-acteur laat weten aan het politieonderzoek naar het incident mee te werken. Hij is niet voor het ongeval gearresteerd of aangeklaagd.

Cameraregisseur Halyna Hutchins (42) werd door een kogel in haar buik geraakt en overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Regisseur Joel Souza (48) raakte gewond en herstelt thuis na een behandeling in het ziekenhuis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig