Amerikaanse miljonair die per ongeluk op tv een moord bekende wordt vervolgd voor tweede moord
Durst in de rechtszaal bij zijn veroordeling tot levenslang. Foto: REUTERS

Robert Durst, de Amerikaanse miljonair die per ongeluk op tv een moord bekende en vervolgens veroordeeld werd tot een levenslange gevangenisstraf, wordt nu ook vervolgd voor het doden van zijn eerste vrouw. Dat bevestigen autoriteiten vrijdag na berichten in Amerikaanse media.

De 78-jarige Durst kreeg eerder deze maand levenslang opgelegd door een rechter in Los Angeles, omdat hij in 2000 een vriendin heeft vermoord. Deze Susan Berman zou meer geweten hebben over de verdwijning van Dursts eerste vrouw, Kathleen McCormack.

Op het moment van de moord zou Berman op het punt gestaan hebben om de politie in te lichten over de rol van Durst bij de verdwijning. Durst schoot Berman dood met een kogel in haar hoofd.

McCormack verdween in januari 1982 spoorloos. Ze was toen 29 jaar oud. Haar lichaam werd nooit gevonden en haar familie liet haar in 2017 officieel dood verklaren. Durst scheidde in 1990 van McCormack, als reden gaf hij ‘achterlating’ op.

De Amerikaanse politie heeft jarenlang geprobeerd de verdwijning van McCormack op te lossen. De zaak werd in 1999 heropend, waarna een meer en het huis waar het echtpaar woonde, werden doorzocht. Voor de aanstaande rechtszaak zou al een publieksjury samengesteld zijn en zouden al getuigen gehoord zijn.

Documentairereeks

In 2015 werd Durst gearresteerd op verdenking van de moord op Berman. Dat gebeurde net voor de laatste aflevering van de zesdelige HBO-documentairereeks The jinx: the life and deaths of Robert Durst zou worden uitgezonden. In de serie spreekt Durst openhartig over de verdwijning van McCormack, de onopgeloste moord van Berman, en over de dood van zijn buurman Morris Black.

Na het interview, waarin hij geconfronteerd werd met nieuw bewijsmateriaal, wandelde de miljonair naar de badkamer van het hotel en mompelde tegen zichzelf: ‘Dit is het. Je bent erbij. Wat heb ik in godsnaam gedaan? Hen allemaal gedood, natuurlijk.’ Het microfoontje dat hij opgespeld had gekregen voor het interview stond toevallig nog aan. De filmbeelden werden in de rechtszaal getoond bij het eerste proces tegen Durst.

Tijdens zijn gevangenschap is Durst besmet geraakt met het coronavirus. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en volgens een van zijn advocaten ligt hij aan de beademing.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in