camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 22 oktober 2021 om 17.00 uur

1 Meer dan duizend jongeren voor klimaatmars in Gent

Anuna De Wever.  belga

Onder de Gentse stadshal zijn rond 12.30 uur zowat 1.300 à 1.400 jongeren samengekomen voor een nieuwe klimaatmars. Dat meldt de politie rond 13 uur. De organisatoren willen met een nieuwe reeks klimaatbetogingen de druk op het beleid opvoeren.

‘We verwachten geen tienduizenden mensen zoals twee weken geleden in Brussel’, zegt activiste Anuna De Wever. ‘Dit is een eerste actie op vrijdag. Dit is een start van de mobilisatie. We doen het niet alleen in Gent, maar ook in Bergen, Brussel, Antwerpen en Louvain-La-Neuve.’

De organisatie wil door op verschillende plaatsen actie te voeren de drempel laag houden. Toch leeft het onderwerp nog steeds, zeker bij jongeren. ‘Door corona hadden we een groot probleem omdat we niet konden mobiliseren’, zegt De Wever. ‘Maar we moeten blijven op straat komen want we gaan onze doelstellingen niet halen.’

2 Weer meer dan duizend covidpatiënten in het ziekenhuis

Het aantal covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen is weer boven de duizend gestegen, tot 1.032. Dat is bijna een derde meer dan een week eerder, zegt gezondheidsinstituut Sciensano. Het is van begin juni geleden dat het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen boven de duizend uitkwam. Op intensieve zorg liggen 230 patiënten, een vijfde meer dan een week eerder.

De afgelopen zeven dagen werden dagelijks gemiddeld 93 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen, de helft meer dan de week ervoor. Tussen 12 en 18 oktober waren er in ons land ook elke dag gemiddeld ruim 3.600 besmettingen, bijna 60 procent meer dan een week eerder. In diezelfde periode nam het aantal tests met ruim een tiende toe, tot 51.300 tests. De positiviteitsgraad bedraagt nu 7,1 procent (+1,8 procent).

Dagelijks overleden in diezelfde periode gemiddeld 13 coronapatiënten, bijna een vijfde meer dan de week ervoor. Van de volwassen bevolking is inmiddels 87 procent minstens één keer gevaccineerd.

Meer cijfers en grafieken leest u hier.

3 Vlaamse regering wil boosterprik voor brede bevolking

De Vlaamse regering wil de brede bevolking de kans geven een derde prik of boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon laten weten.

Na de bewoners van woonzorgcentra, de mensen met een verzwakte immuniteit en de 65-plussers, zal dus ook de rest van de bevolking de kans krijgen een derde prik (of in het geval van het Johnson & Johnson-vaccin een tweede prik) te krijgen. Bedoeling is om op die manier de bescherming in de bredere bevolking te versterken.

4 Ook apothekers kunnen binnenkort coronavaccins toedienen

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt werk van een wetswijziging die ook apotheken moet toelaten om coronavaccins toe te dienen. Die maatregel moet huisartsen toelaten om zich meer op hun kernopdrachten te focussen.

Met de wetswijziging die Vandenbroucke voorbereidt, moet het mogelijk worden dat een apotheker op vraag van een klant in de apotheek een coronavaccin toedient. ‘Dan moet die patiënt niet naar de huisarts voor een voorschrift’, aldus de Vooruit-minister.

Eerder werd het al mogelijk om, bij sommige apotheken, een snelle antigeentest te laten afnemen. ‘Ik denk dat het nu ook belangrijk wordt dat wie nog niet gevaccineerd is binnenkort ook bij de apotheker terechtkan’, aldus Vandenbroucke.

5 Myanmar heeft meer dan 100 vrijgelaten manifestanten weer opgepakt

Meer dan honderd manifestanten die enkele dagen geleden door het militaire regime in Myanmar werden vrijgelaten, zijn intussen alweer opgepakt. Dat heeft een lokale ngo meegedeeld.

De junta in Myanmar had maandag amnestie aangekondigd voor heel wat mensen die in de gevangenis waren beland nadat ze hadden geprotesteerd tegen de militaire staatsgreep van februari. Volgens het regime werden in totaal 5.636 manifestanten vrijgelaten, maar dat aantal kan niet door onafhankelijke instanties worden bevestigd.

Volgens AAPP, een organisatie die het opneemt voor politieke gevangenen, werden minstens 110 vrijgelaten gevangenen alweer opgepakt. ‘Sommigen werden opnieuw gearresteerd toen ze nog maar nauwelijks waren thuisgekomen’, zo klinkt het. ‘Anderen werden naar de gevangenispoort geleid, om vervolgens weer naar binnen te worden gebracht om in kennis te worden gesteld van nieuwe aanklachten.’

Sinds de militaire staatsgreep van begin februari is Myanmar in een spiraal van chaos en geweld verzeild geraakt. Elke vorm van verzet wordt door het leger met geweld onderdrukt. Volgens schattingen van AAPP zijn al meer dan 9.000 mensen gevangengenomen vanwege hun verzet tegen de junta. Minstens 1.181 mensen zijn gedood.

6 Vooral niet-gevaccineerden bij besmettingen en ziekenhuisopnames

Het zijn vooral niet-gevaccineerde personen die besmet raken met het coronavirus en die recentelijk opgenomen werden in het ziekenhuis. Dat heeft coronacommissaris Pedro Facon gezegd op de wekelijkse persbriefing van Sciensano, waar hij een RAG-rapport presenteerde.

‘Bij mensen onder de 65 jaar zien we vier tot tien keer lager aantal besmettingen bij gevaccineerden tegenover niet-gevaccineerden.’

Ook bij de ziekenhuisopnames zijn verschillen te zien tussen patiënten naargelang hun vaccinatiestatus. ‘Voor wie jonger dan 65 jaar is, zien we een duidelijk verschil tussen wie wel en niet gevaccineerd is. Het gaat zelfs om een factor tot tien.’

Facon wees erop dat het gaat om relatief beperkte cijfers van een 600-tal nieuwe hospitalisaties tussen 12 en 18 oktober. ‘Het toont duidelijk de werking van de vaccins aan. Toch zullen we nog altijd een aantal gevaccineerden in het ziekenhuis blijven zien.’

7 Nigeria verklaart nieuwe leider van islamistische terreurgroep dood

Malam Bako, de nieuwe leider van de islamistische terreurgroep ISWAP (Islamitische Staat in West-Afrika), is gedood door het leger. Dat heeft de Nigeriaanse regering meegedeeld.

Bako had nog maar net het commando over de terreurgroep overgenomen. Nigeria had nauwelijks een week geleden het overlijden aangekondigd van Abu Musab al-Barnawi, de vorige ISWAP-leider.

De regering gaf geen verdere uitleg over de omstandigheden waarin Bako overleed. De informatie kon ook niet door een andere bron bevestigd worden.

ISWAP had zich in augustus 2016 afgesplitst van de jihadistische militie Boko Haram. Beide terreurgroepen zijn betrokken bij bloedige gevechten in Nigeria en andere West-Afrikaanse landen.

8 Jonge rapper doodgeschoten in Zweden

  ap

In Zweden is in de nacht van donderdag op vrijdag een jonge rapper doodgeschoten. Dat melden Zweedse media.

De schietpartij vond plaats in de wijk Hammarby Sjöstad, in het zuiden van de hoofdstad Stockholm. Onder meer de krant Expressen en de omroep SVT melden dat de 19-jarige muzikant Einár door meerdere kogels werd geraakt. Hij overleed ter plaatse.

De politie wil de naam van het slachtoffer niet bevestigen, maar deelt wel mee dat er een moordonderzoek is opgestart. Er worden getuigen ondervraagd. Voorlopig zijn er geen verdachten opgepakt.

Einár, die eigenlijk Nils Kurt Erik Einar Grönberg heet, was in Zweden erg populair. Hij had er sinds zijn doorbraak in 2019 – met het lied ‘Katten i trakten’ – ook buiten de hiphopscene grote bekendheid verworven. In dat jaar was hij is in Zweden de meest gestreamde artiest op Spotify, voor de overleden Zweedse dj Avicii en internationale sterren als Ed Sheeran en Billie Eilish.

9 Nederlandse dirigent Bernard Haitink overleden

  afp

De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn management is Haitink vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.

De loopbaan van Haitink begon in de jaren vijftig met de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie, waarna hij al snel chef-dirigent werd van het Radio Filharmonisch Orkest. Met het Concertgebouworkest in zijn geboorteplaats Amsterdam heeft Haitink een lange band. Hij was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. In 1999 kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent. Ook leidde hij diverse buitenlandse gezelschappen, als chef of gast.

In 2019 dirigeerde hij in het Zwitserse Luzern zijn laatste concert.

10 Vijftien doden bij ontploffing en brand in buskruitfabriek in Rusland

Bij een ontploffing en een brand in een Russische buskruitfabriek zijn vrijdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat heeft de regionale overheid meegedeeld.

De ontploffing vond vrijdagmorgen plaats in een fabriek in de stad Rjazan, ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Daar waren op dat moment zeventien mensen aanwezig. ‘Vijftien mensen zijn dood, één iemand werd met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis’, meldt de regionale overheid. ‘Over het lot van één persoon is niets bekend.’

De oorzaak van de explosie is nog niet duidelijk. In de mededeling van het ministerie wordt melding gemaakt van een ‘verstoring van het technologisch proces’. Het gebouw waarin het incident plaatsvond is volledig vernield, meldt het nieuwsagentschap Tass.

De podcasts van De Standaard