Biden belooft dat Verenigde Staten Taiwan militair verdedigen bij aanval door China
Foto: AFP

De Amerikaanse president Joe Biden zegt donderdag dat de Verenigde Staten klaar zijn om Taiwan militair te verdedigen bij een aanval door China. Peking beschouwt het eiland als deel van zijn grondgebied en voert nu regelmatig militaire vluchten over Taiwans luchtruim uit om druk te zetten.

‘Ja, we hebben een engagement in die zin’, antwoordde Biden op de vraag of de VS Taiwan militair zouden verdedigen bij een Chinese aanval. Hij deed die uitspraak tijdens een gesprek met kiezers in Baltimore, dat werd uitgezonden op de Amerikaanse zender CNN.

De twee grootste economieën ter wereld gaan geregeld met elkaar de confrontatie aan, over talrijke kwesties, in een soort koudeoorlogklimaat. Maar de Taiwanese kwestie wordt dikwijls beschouwd als de enige die een gewapend conflict kan veroorzaken.

Taiwan intimideren? Fluitje van een cent voor Peking

De volgende ambassadeur in Peking, carrièrediplomaat Nicholas Burns, zei woensdag dat je ‘geen vertrouwen moet hebben’ in China als het aankomt op Taiwan. Hij adviseerde om meer wapens te leveren aan het eiland, zodat het zich beter zou kunnen verdedigen. Burns deed de uitspraken in de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat, die zijn benoeming moet bevestigen.

Taiwan heeft een eigen regering sinds de overwinning van de communisten in continentaal China in 1949. Maar Peking beschouwt Taiwan als een van zijn provincies. Het dreigt er ook mee om geweld te gebruiken als het eiland formeel zijn onafhankelijkheid zou uitroepen. De Chinese president Xi Jinping zei wel recent dat hij hoopte op een ‘vreedzame’ hereniging.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig