Vlaams overheidsfonds PMV stemt bonus Lembrechts weg
Paul Lembrechts. Foto: BELGA

De aandeelhouders van FNG hebben een loonpakket van FNG-baas Paul Lembrechts dat hem volgend jaar een half miljoen kon opleveren voor een halftijdse job weggestemd. Lembrechts nam daarop ontslag.

Verschillende FNG-aandeelhouders hadden op voorhand aangegeven dat ze vragen hadden over het bonusbeleid dat de vennootschap op haar aandeelhoudersvergadering wilde laten goedkeuren. Ze vonden de criteria onduidelijk en de geplande bedragen waarop Paul Lembrechts aanspraak maakte, erg hoog.

Lembrechts heeft volgens het voorgelegde remuneratieverslag recht op verschillende vergoedingen. Er is een maximale ‘basisvergoeding’ van 396.000 euro per jaar. Per dag gaat het om 1.800 euro. Er kon komend jaar een éénmalige bonus van 200.000 euro in cash bijkomen als de zogenaamde kapitaalherziening (lees: beursgang) van Ellos Group tijdig doorgaat.

Hij heeft ook recht op een maximale kortetermijnbonus van 20 procent van zijn jaarloon (omgerekend maximaal 79.200 euro). Ook die wordt in cash uitbetaald. In het jaar 2022 heeft hij ook recht op een eenmalige bonus van maximaal 80 procent van zijn jaarloon. Deze bonus wordt door FNG uitgelegd als een langetermijnbonus en wordt over drie jaar uitbetaald in drie gelijke schijven van maximaal 105.600 euro.

‘Pro rata-vergoeding’

Alles opgeteld komt men uit op een maximale verloning volgend jaar van circa 1 miljoen euro. Daar zijn wel een paar kanttekeningen bij te maken. Lembrechts zou dat geld niet in één keer krijgen omdat bijvoorbeeld de langetermijnbonus in drie jaarlijkse schijven wordt toegekend. Bovendien gaat dit bedrag uit van een voltijdse baan.

Lembrechts werkt volgens een woordvoerder echter halftijds. Alle bedragen moeten dan gehalveerd worden met uitzondering van de éénmalige succes fee van 200.000 euro. Als je ook nog een correctie toepast op het feit dat een lange termijnbonus niet in één keer wordt uitbetaald, had hij volgend jaar zicht op een vergoeding van een half miljoen voor een halftijdse baan. De aandeelhouders moesten echter hun goedkeuring geven over een vergoeding die ook op voltijdse basis kon worden toegekend en dus 1 miljoen kon worden.

FNG en Lembrechts zouden op voorhand signalen hebben gekregen dat dit niet evident was. Ze struikelden vooral over de speciale bonus.

FNG hield echter vast aan het agendapunt, waarna het vanochtend op de aandeelhoudersvergadering met een ruime meerderheid werd weggestemd. Niet alleen door de stichters, maar ook door het Vlaams overheidsfonds PMV.. Dat is opvallend, want Lembrechts werd door PMV in het zadel gehesen. Lembrechts nam daarop ontslag.

Gino Van Ossel

Opvallend is ook dat bij de stemming over de kwijting enkele oudgedienden geen kwijting als bestuurder krijgen. Dat betekent dat ze in theorie kwetsbaar blijven om op mogelijke bestuursfouten aangesproken te worden. Het niet geven van de kwijting lijkt in de eerste plaats een psychologische zet. Onder meer Gino Van Ossel, vrijwel vanaf dag één betrokken bij de expansie van FNG, kreeg geen kwijting. Des te opvallender is dat Emiel Lathouwers (ex-AS Adventure), ook al een oudgediende, wel kwijting kreeg. Volgens waarnemers is PMV ook hier de scheidsrechter. PMV zou tegen de kwijting van Van Ossel gestemd hebben. De stichters onthielden zich bij de stemming.

Ook Roald Borré (PMV), Elke Kestens en Philippe Vandeurzen kregen geen kwijting, maar dat had niets met de stemming van PMV te maken. Daar zijn het de stichters die de stemming bepaalden.

FNG maakt in een persbericht ook nog bekend dat de gepland kapitaalherschikking – lees: beursgang – van de Scandinavische webwinkel Ellos dit jaar niet meer doorgaat. Er wordt nu gemikt op de eerste helft van volgend jaar. Ellos publiceerde eerder al bijzonder zwakke halfjaarcijfers. De vraag is hoeveel geld er nog in de kas van FNG is én of het erin zal slagen zijn schulden aan onder meer de vroegere eigenaar van Ellos, het fonds Nordic Capital, tijdig terug te betalen. Uitstel betekent dat de factuur van FNG aan Nordic Capital alleen maar oploopt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig